Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Grčiji se na oblast vračajo (so)krivci za krizo

Levičarska Siriza se po štirih letih in pol poslavlja od oblasti.
Novo demokracijo vodi Kiriakos Micotakis, dedič grške konservativne politične dinastije, ki je tesno povezan z vodilnimi oligarhi. FOTO: Costas Baltas/Reuters
Novo demokracijo vodi Kiriakos Micotakis, dedič grške konservativne politične dinastije, ki je tesno povezan z vodilnimi oligarhi. FOTO: Costas Baltas/Reuters
7. 7. 2019 | 18:52
7. 7. 2019 | 20:31
2:52
Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah so Grki izrekli nezaupnico vladi pod vodstvom levičarske Sirize, ki je na oblast konec januarja 2015 prišla z obljubami o takojšnji zaustavitvi uničujočega varčevanja in prekinitve dolžniške spirale ter diktata trojke (Evropska komisija, Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad).
 
Prvi uradni podatki z grških volišč ne puščajo nobenega dvoma. Desničarska Nova demokracija je zmagala z ogromno prednostjo pred Sirizo (39,8 proti 32,0 odstotka). Volilna udeležba je bila 55,5-odstotna.

ND si je po hudem porazu pred štirimi leti, ko je skupaj z lažnimi socialisti iz vrst Pasoka plačala ceno za dolgoletno in uničujočo finančno in gospodarsko krizo, ki so jo grške stare politične elite zakrivile v spregi z mednarodnimi finančnimi institucijami in Brusljem, hitro opomogla. Ne le opomogla: take rezultata, ironično, ni dosegla še nikoli.
 

Volivci obrnili hrbet stranki, ki jih je pustila na cedilu


A ne zaradi lastnega volilnega programa ali zares učinkovite volilne kampanje, pač pa zaradi preprostega dejstva, da so grški volivci in volivke – podobno je bilo že na evropskih volitvah pred slabima dvema mesecema – obrnili hrbet stranki, ki jih je pozimi 2015 uspela množično mobilizirati, a jih je potem s kapitulacijo v Bruslju in svojim politično-ekonomskim »osredinjenjem« pustila na cedilu.
 
Vse kaže, da bo Novi demokraciji – upoštevajoč 50 dodatnih poslanskih sedežev, ki pripadejo zmagovalni stranki – uspelo samostojno sestaviti vlado. Na čelu grške vlade bo Aleksisa Ciprasa zamenjal Kiriakos Micotakis, dedič grške konservativne politične dinastije, ki je tesno povezan z vodilnimi oligarhi. Volivci so očitno hitro pozabili na »novejšo zgodovino« in prvič po sedmih letih ponovno poskrbeli za zmago politično in ekonomsko popolnoma kompromitirane stranke. Nova demokracija bo imela v parlamentu podporo liberalne stranke KIMAL. Obe neonacistični stranki sta se gibali po robu parlamentarnega praga. Grška rešitev je prišla vanj, Zlata zora ne. V parlament je prodrl tudi Varufakisov Diem25.
 
Po porazu Sirize je grška levica ostala na politični margini. V grški parlament so se sicer zanesljivo prebili fosilni komunisti (KKE), toda njihova vloga je obrobna.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine