Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrl je glavni ideolog Rdečih Kmerov Nuon Če

Bil je sokrivec za smrt skoraj dveh milijonov ljudi.
Nuon Če leta 2008. FOTO: Tang Chhin Sothy Afp
Nuon Če leta 2008. FOTO: Tang Chhin Sothy Afp
S. S.
4. 8. 2019 | 21:52
4. 8. 2019 | 21:53
1:47
Nuon Če, glavni ideolog Rdečih Kmerov, ki so ga lani obsodili zaradi genocida, je umrl. Star je bil 93 let. Znan je bil kot »Brat številka dve«, »Prvi brat« je bil seveda Pol Pot. Pod krutim režimom je med leti 1975 in 1979 po ocenah zgodovinarjev umrlo približno 1,7 milijona ljudi ali skoraj četrtina takratnega prebivalstva Kambodže. 

​Nuon Če je umrl v bolnišnici, je potrdilo kamboško sodstvo. Vzroka smrti niso navedli.

Rdeči Kmeri so se na oblast povzpeli leta 1975, ko so dolgoletni gverilski upor okronali s strmoglavljenjem generala Lon Nola. Sledili so radikalni ukrepi, katerih cilj je bila ustanovitev utopične agrarne družbe. Odpravi religije, šol in denarnega sistema se je pridružilo množično preseljevanje mestnega prebivalstva na podeželje in surovo preganjanje dejanskih in namišljenih političnih nasprotnikov. Natančno število žrtev surovega režima na t. i. poljih smrti ter z radikalnimi reformami povezanih lakoto, boleznimi in izčrpanostjo zaradi težkega fizičnega dela ne bo nikoli znano, nekateri omenjajo celo številko dva milijona.

Po padcu režima je Nuon Če zbežal v gorati predel države, dokler ga država ni leta 1998 oprostila v okviru mirovnega sporazuma. Pod mednarodnim pritiskom je nato Kambodža leta 2007 prijela nekdanje voditelje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine