Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajinska zračna obramba uničila več deset ruskih dronov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ob robu foruma Ambrosetti na severu Italije medtem srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni.
Ukrajinska zračna obramba je bila ponoči aktivna v 11 regijah po vsej državi. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Ukrajinska zračna obramba je bila ponoči aktivna v 11 regijah po vsej državi. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
STA
7. 9. 2024 | 10:55
7. 9. 2024 | 12:50
4:51

Ukrajinske zračne sile so danes sporočile, da je Rusija ponoči v množičnem napadu nad 11 regij po vsej državi izstrelila 67 brezpilotnih letalnikov dolgega dosega, 58 so jih uspeli sestreliti. O eksplozijah po ukrajinskem napadu medtem poročajo v ruski obmejni regiji Voronež.

image_alt
Kadrovski cunami v ukrajinski vladi

Ukrajinska zračna obramba je bila ponoči aktivna v 11 regijah po vsej državi. Tarča ruskih napadov je bil med drugim tudi Kijev, kjer je bilo kmalu po polnoči slišati več eksplozij, davi pa so ob stavbi parlamenta našli ostanke sestreljenega ruskega drona.

Zračne sile ukrajinske vojske so sporočile še, da je ruska vojska več deset brezpilotnih letalnikov tipa šahed izstrelila z dveh obmejnih območij in z zasedenega polotoka Krim, na spletni strani navaja agencija Reuters.

O eksplozijah po ukrajinskih napadih z brezpilotnimi letalniki medtem danes poročajo tudi v ruski obmejni regiji Voronež, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Tamkajšnji guverner Aleksandr Gusev je sporočil, da so zaradi eksplozij ponoči evakuirali več naselij, večje škode ali žrtev ni bilo.

Voronež meji na ukrajinsko regijo Lugansk in je od začetka ruske invazije februarja 2022 redno tarča ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki, s katerimi večinoma ciljajo skladišča goriva in streliva.

Zelenski z Meloni v Italiji v prizadevanjih za več orožja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes ob robu foruma Ambrosetti v kraju Cernobbio na severu Italije medtem srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni, so sporočili iz njenega urada. Zelenski, ki se je pred tem mudil v Nemčiji, si od zaveznikov prizadeva pridobiti več orožja za obrambo svoje države v boju z Rusijo.

Melonijeva je na srečanju z Zelenskim po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ponovila, da je Italija zavezana podpori Ukrajini. Novinarjem je povedala tudi, da je srečanje potekalo dobro.

»Z Zelenskim smo govorili o tem, kako bi prišli do pravičnega miru,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še povedala Melonijeva. »Paziti moramo, da se ne ujamemo v rusko past. Invazija na Ukrajino se je rodila z idejo o bliskoviti vojni. Danes, dve leti kasneje, vemo, da se Rusiji ne obeta takojšnja zmaga, smo v pat položaju,« je dejala.

»Če bomo pravila mednarodnega prava zavrgli, se bodo krize in kaos množili,« je italijanska premierka kasneje povedala v nagovoru na forumu Ambrosetti. »To sem povedala tudi kitajskim kolegom. Edina stvar, ki je ne smemo storiti, je, da bi Ukrajino prepustili njeni usodi,« je dodala.

Italija po njenih besedah prihodnje leto načrtuje konferenco o obnovi Ukrajine. »Na tem delamo tudi s podporo EU,« je dejala Melonijeva.

Italija odločno podpira Ukrajino in ji je poslala orožje za pomoč pri obrambi pred ruskimi silami, hkrati pa je doslej vztrajala, da se mora to uporabljati le na ukrajinskih tleh. Zelenski si prizadeva, da bi zahodni zavezniki tovrstne omejitve odpravili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in italijanska premierka Giorgia Meloni. FOTO: Handout Afp
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in italijanska premierka Giorgia Meloni. FOTO: Handout Afp

Tridnevnega foruma Ambrosetti se udeležuje tudi madžarski premier Viktor Orban, toda po navedbah AFP ni jasno, ali se bo ob robu dogodka sestal z Zelenskim. Ukrajinski predsednik je sicer zavrnil Orbanove pozive k mirovnim pogovorom in poudaril, da ruski predsednik Vladimir Putin doslej še nikoli ni upošteval takšnih dogovorov.

Zelenski se je pred prihodom v Italijo mudil v Nemčiji, kjer se je v petek sestal s kanclerjem Olafom Scholzem, ob tem pa so ukrajinski zavezniki v Ramsteinu potrdili napoved predsednika ZDA Joeja Bidna o novem paketu vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 250 milijonov dolarjev (okoli 224 milijonov evrov).

Na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino je Zelenski znova pozval zaveznice, naj Kijevu zagotovijo več orožja. Vnovič jih je pozval tudi k odpravi omejitev pri uporabi zahodnih raket dolgega dosega, da bi ukrajinske sile lahko napadale vojaške cilje globoko v notranjosti Rusije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine