Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija bo zaradi groženj na mejah povečala število vojakov

Novo število aktivnih vojakov bo tako 1,5 milijona. S tem bo Rusija po številu aktivnih vojakov imela drugo najštevilčnejšo vojsko na svetu.
Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek podpisal odlok, s katerim se bo ruska vojska povečala za 180.000 vojakov. FOTO: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek podpisal odlok, s katerim se bo ruska vojska povečala za 180.000 vojakov. FOTO: Reuters
STA
17. 9. 2024 | 10:38
17. 9. 2024 | 13:03
3:05

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek podpisal odlok, s katerim se bo ruska vojska povečala za 180.000 vojakov. Novo število aktivnih vojakov bo tako 1,5 milijona. S tem bo Rusija po številu aktivnih vojakov imela drugo najštevilčnejšo vojsko na svetu, tik za Kitajsko. V Kremlju odločitev utemeljujejo z grožnjami na ruskih mejah.

»To je posledica številnih groženj, ki obstajajo za našo državo ob naših mejah. Vzrok so izjemno sovražne razmere na zahodnih mejah in nestabilnost na vzhodnih mejah,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 že tretjič odredil povečanje števila vojakov. Po novem bo ruska vojska štela okoli 2,38 milijona pripadnikov, od tega 1,5 milijona aktivnih vojakov. S tem se bo število ruskih vojakov od začetka invazije povečalo za kar 50 odstotkov, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Rusija sicer že dlje časa opozarja na grožnje na svojih mejah, med drugim tudi zaradi širitve zveze Nato. V zadnjih tednih pa je Moskva okrepila pritisk na vzhodu Ukrajine, prizadeva si tudi ustaviti ukrajinsko ofenzivo v ruski regiji Kursk.

Prizor iz Donecka FOTO: Oleksii Filippov/AFP
Prizor iz Donecka FOTO: Oleksii Filippov/AFP

Ukrajina in Rusija z medsebojnimi zračnimi napadi v več regijah

V regiji Sumi na severovzhodu Ukrajine poročajo o obsežnih izpadih elektrike po ruskih nočnih napadih z brezpilotniki. Več kot 280.000 gospodinjstev, tudi v regionalni prestolnici, je bilo davi kljub popravilom brez elektrike. Ukrajinske sile so nad regijo sestrelile 16 ruskih dronov. O napadih poročajo tudi iz ruskih regij Kursk in Brjansk.

V regiji Sumi ključna infrastruktura, kot so bolnišnice in vodarne, sicer deluje z rezervnimi sistemi napajanja, poročajo ukrajinske oblasti. Po njihovih navedbah so ruske sile nad Ukrajino poslale skupaj 51 dronov, 34 jim jih je uspelo sestreliti, 12 pa s pomočjo elektronskih ukrepov preusmeriti in strmoglaviti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

O novih napadih poročajo tudi na ruskem ozemlju. Nad regijo Brjansk je ruska vojska sestrelila osem dronov in še enega nad regijo Kursk, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine