Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tudi mrtvi glasujejo: kako Američani preprečujejo volilne prevare?

Ameriški organi, odgovorni za glasovanje, se s polno paro pripravljajo na trume ljudi, ki se bodo zgrnili na volišča.
Ameriška glasovnica za glasovanje v odsotnosti FOTO: Stephanie Lecocq/Reuters
Ameriška glasovnica za glasovanje v odsotnosti FOTO: Stephanie Lecocq/Reuters
28. 10. 2024 | 13:45
28. 10. 2024 | 14:21
4:27

Ameriški organi, odgovorni za glasovanje, se s polno paro pripravljajo na trume ljudi, ki se bodo zgrnili na volišča. Med drugim morajo poskrbeti, da ne bo prevar pri glasovanju. Na primer: ljudje, ki oddajo več glasovnic naenkrat, glasovanje v imenu mrtvih, prestrežene glasovnice, ki so bile poslane po pošti. Vse to so zgolj nekatere izmed obtožb zaradi prevar, ki so pogoste v taborih poražencev po volitvah.

Volilne prevare se dogajajo, a so na koncu zmeraj prepoznane in kazensko preganjane. Ker ima Amerika decentralizirane volitve, za katere skrbi več tisoč različnih volilnih organov, pa je nemogoče ustvariti dovolj lažnih glasov, da bi lahko jeziček na volilni tehtnici odločilno nagnili k enemu ali drugemu kandidatu.

»Popolnega volilnega sistema ni, a če iščete sistem, v katerega bi lahko zaupali, ga lahko najdete prav v Ameriki,« komentira Trey Grayson iz organizacije Secure Elections Project. »Že sam decentraliziran sistem volitev močno odvrača ljudi od goljufanja,« še dodaja.

Kaj preprečuje ljudem, da bi goljufali

Oddaja več kot enega glasu, poseganje v glasovnice in oddaja glasu nekoga drugega so kriminalna dejanja, ki so lahko kaznovana z denarno kaznijo ali celo zaporom.

Ameriški volivci, ki volijo neposredno na voliščih, morajo obvezno potrditi svojo identiteto z osebnim dokumentom ali pa podpišejo zapriseženo pisno izjavo, ki se v primeru prevare lahko uporabi na sodišču.

Predsedniška kandidatka Kamala Harris med govorom v Filadelfiji FOTO: Eloisa Lopez/Reuters
Predsedniška kandidatka Kamala Harris med govorom v Filadelfiji FOTO: Eloisa Lopez/Reuters

Prav tako organi, pristojni za volitve, redno posodabljajo sezname volivcev, tako da tudi glasovanje v imenu preminulega ne pride v poštev. Tudi FBI opozarja, da je namerno zavajanje volivcev, da bi jim preprečili glasovanje, zatiranje volivcev: to je zvezno kaznivo dejanje.

Za glasovanje na daljavo je v vseh zveznih državah zahtevan podpis volivca, s tem da lahko ponekod ekipe, sestavljene iz pripadnikov nasprotujočih si strank, primerjajo podpise, ali pa je potreben podpis notarja.

Večina obtožb je jalovih

Po volitvah leta 2020 se je pojavilo mnogo obtožb zaradi volilnih prevar, pogosto pa je olje na ogenj prilival prav poraženi predsedniški kandidat Donald Trump. »​Mrtvi ljudje so glasovali in mislim, da jih je bilo vse skupaj pet tisoč,«​ je takrat dejal Trump. Kasneje se je izkazalo, da so glasovali zgolj štirje mrtvi. V vseh primerih so v imenu preminulih glasovali njihovi družinski člani, ki so bili kasneje pod drobnogledom državnih uradnikov.

Ni trajalo dolgo, da se je izkazalo, da so tudi druge obtožbe lažne ali pretirane. Tiskovna agencija Associated Press je namreč preiskala vsak potencialen primer volilne prevare in ugotovila, da je bilo vsega skupaj manj kot 475 prevar izmed več milijonov glasov volivcev. Ti lažni glasovi tako nikakor ne bi spremenili poteka volitev, saj je demokratski kandidat Joe Biden na volitvah Trumpa premagal za 311 tisoč glasov.

Donald Trump je po porazu leta 2020 za neuspeh krivil (tudi) volilne prevare. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Donald Trump je po porazu leta 2020 za neuspeh krivil (tudi) volilne prevare. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Še najpogosteje se obtožbe o volilnih prevarah izkažejo za napako posameznika ali nesporazum. Demokratka Gail Pellerin, ki je več kot 27 let skrbela za volitve v okrožju Santa Cruz, opiše primer, ko je eden izmed politikov sumil na prevaro, ker je z enega naslova glasovalo več ljudi. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za skupino redovnic, ki so živele na istem naslovu. 

Tako je skorajda nemogoče ustvariti shemo volilnih prevar, ki bi zajemala več zveznih držav ali okrožij, saj bi morali nadzirati ogromno informacij in k sodelovanju nagovoriti ljudi, ki bi zaradi teh dejanj trpeli resne pravne posledice. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine