Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trumpov pogajalski strel v koleno

Ponudba za rešitev spora glede financiranja ameriške vlade je razjezila predsednikove volivce.
Demokrati so Trumpovo ponudbo za ureditev statusa sanjačev nemudoma zavrnili. FOTO: Brendan Smialowski / AFP
Demokrati so Trumpovo ponudbo za ureditev statusa sanjačev nemudoma zavrnili. FOTO: Brendan Smialowski / AFP
21. 1. 2019 | 11:30
3:01
New York – Ameriška vlada je deloma ohromljena že 31. dan, Bela hiša in demokrati pa se ne zdijo nič bližje rešitvi, čeprav je Donald Trump v soboto na mizo postavil nov predlog. Toda ponudbo, da bo v zameno za zid začasno dovolil bivanje v ZDA ljudem, ki so v državo na nedovoljen način prišli kot otroci, in v domačih državah ogroženim tujcem, so demokrati nemudoma zavrnili.

Razlog za na videz trd pogajalski položaj je, da je sedanji zastoj nastal izključno po krivdi predsednika, saj so senatorji pred novim letom soglasno odobrili začasno financiranje vlade, Trump pa je nato pod pritiskom skrajno konservativnih krogov naknadno sporočil, da ne bo podpisal zakonodaje, če v njej ne bo tudi 5,7 milijarde dolarjev za začetek gradnje zidu.

Demokrati so novembra osvojili poslanski dom tudi z obljubo, da tega ne bodo dovolili, hkrati javno mnenje za vse večje težave 800.000 javnih uslužbencev krivi predvsem predsednika.Ta je v soboto je ponudil triletno zaščitno sanjačev, kot so ameriški mediji poimenovali Američane, ki so jih starši kot otroke brez ustreznih dokumentov pripeljali v ZDA. Toda na levici niso pozabili, da je sanjače že ščitil program DACA, ki ga je uvedel predsednik Barack Obama, Trump pa ga je septembra 2017 ukinil in na kocko postavil prihodnost okoli poldrugega milijona ljudi. Sodišča so začasno ustavile namene Trumpove vlade, da ukine zaščito sanjačev, kar še dodatno maje vrednost njegovo ponudbe.

Protestniki pozivajo k ureditvi statusa sanjačev, ljudi, ki so v državo na nedovoljen način prišli kot otroci. FOTO: REUTERS/Joshua Roberts
Protestniki pozivajo k ureditvi statusa sanjačev, ljudi, ki so v državo na nedovoljen način prišli kot otroci. FOTO: REUTERS/Joshua Roberts

 

Begunci z začasno zaščito


Podobno velja za priseljence, ki zaradi kriznih razmer v domačih državah lahko v ZDA živijo kot begunci z začasno zaščito. Trumpova vlada je začela sistematično ugotavljati, da so se razmere v državah, iz katerih prihajajo (pretežno gre za Latinsko Ameriko in Afriko), ustalile, zaradi česar naj ne bi bilo več potrebe po zaščiti. Tako bi se več kot tristo tisoč ljudi, ki so že leta ali celo desetletja v ZDA in so si tukaj ustvarili nova življenja, moralo izseliti.

Vnaprej je bilo jasno, da demokrati tega ne bodo sprejeli, zato Bela hiše najverjetneje skuša preobrniti javno mnenje proti levici in jo pokazati kot glavnega krivca, da ni dogovora. Toda za zdaj je samo razjezila najbolj konservativne (bele) volivce, Trumpovo volilno bazo, ki takšne ponudbe vidi kot izdajo in pot do amnestije, s katero bi milijone priseljencev brez legalnega statusa dobilo dovoljenja za bivanje v ZDA, kasneje pa še državljanstvo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine