Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump se je predal zveznemu sodišču in se izrekel za nedolžnega

Obtožnica mu očita 37 kaznivih dejanj, povezanih z zaupnimi dokumenti, ki jih je leta 2021 odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu.
Trumpu so na sodišču vzeli prstne odtise, za kartoteko pa ga niso fotografirali, temveč so uporabili eno od njegovih javnih fotografij. FOTO: Win Mcnamee/AFP
Trumpu so na sodišču vzeli prstne odtise, za kartoteko pa ga niso fotografirali, temveč so uporabili eno od njegovih javnih fotografij. FOTO: Win Mcnamee/AFP
STA, Be. B., L. Z.
13. 6. 2023 | 07:24
13. 6. 2023 | 21:39
3:34

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je prispel na zvezno sodišče v Miamiju na Floridi, kjer se je predal oblastem zaradi obtožnice, ki mu v 37 točkah očita kazniva dejanja v zvezi z zaupnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti vladi.

Obtožnica ga v 31 točkah bremeni namernega zadržanja informacij o nacionalni obrambi, v preostalih pa domnevne zarote, oviranja preiskave in lažne izjave.

Gre za prvo kazensko ovadbo za Trumpa na zvezni ravni in sploh prvo za kateregakoli bivšega predsednika ZDA. V zvezi s plačilom za molk ga je pred tem prav tako kot prvega med nekdanjimi predsedniki že doletela kazenska ovadba na državni ravni. Ni izključeno, da ga čakata še dve ovadbi: tako zvezna kot državna zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev.

Pri vsem tem se znova poteguje za predsednika ZDA in vsaka dodatna obtožnica mu le še povečuje podporo pri republikanski volilni bazi. Republikanci trdijo, da gre za politični pregon nedolžnega junaka, demokrati ga opredeljujejo kot nevarnost za demokracijo in sistem.

Pričakovali do 50.000, prišlo nekaj deset ljudi

Medtem ko so sodni uradniki postavljali barikade in policijske trakove okoli sodišča v Miamiju, so policisti poskušali lokalnim prebivalcem zagotoviti, da bodo varno obravnavali morebitne proteste.

»Da ne bo pomote, ta dogodek jemljemo izjemno resno in obstaja možnost, da se stvari obrnejo na slabše,« je dejal vodja mestne policije Manuel Morales, »vendar to ni način Miamija«. Z vsemi sredstvi so se pripravili na obvladovanje množic, od 5000 do 50.000, je dodal. »Ne pričakujemo težav. Smo pa pripravljeni,« je dejal. Tudi župan mesta je dejal, da bo policija lahko obvladala množico.

FOTO: Jonathan Drake/Reuters
FOTO: Jonathan Drake/Reuters

Pred sodiščem se je nato zbralo nekaj deset Trumpovih podpornikov v rdečih pokrivalih in z zastavami. Protestniki so glasni, vendar mirni.

Okrog poldneva je bilo nekaj preplaha, ker so policisti odkrili računalniški monitor z zmerljivko na račun »komunističnih« medijev, zaradi česar so na kratko izpraznili sodišče, dokler niso ugotovili, da zadeva ni eksplozivna.

Trumpu so na sodišču vzeli prstne odtise, za kartoteko pa ga niso fotografirali, temveč so uporabili eno od njegovih javnih fotografij. Kasneje so ga seznanili z obtožnico, on pa se je izrekel za nedolžnega in odšel na letališče. Od tam je odletel v New Jersey, kjer bo v svojem klubu za golf praznoval 77. rojstni dan, ki ga ima v sredo.

Tam bo imel tudi govor o primeru. Trump kazenske ovadbe opredeljuje kot politični napad in grdo zmerja vse vpletene, ki niso na njegovi strani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine