Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump želi imeti nadvlado tudi v vesolju

Vesolje po načrtih ZDA postaja prihodnje bojišče, zato mu želijo zavladati. 
Donald Trump želi šesto vejo ameriške vojske. FOTO: Saul Loeb/AFP
Donald Trump želi šesto vejo ameriške vojske. FOTO: Saul Loeb/AFP
19. 6. 2018 | 06:40
19. 6. 2018 | 09:09
2:14
Ameriški predsednik je včeraj sporočil, da je ukazal ustanovitev šeste veje ameriške vojske, ki se bo osredotočila na bojevanje v vesolju. Po besedah Donalda Trumpa ni dovolj, da so ZDA tam navzoče, ampak morajo imeti v njem nadvlado.

Trump je pred zasedanjem Nacionalnega vesoljskega sveta sporočil: »Imeli bomo letalske in vesoljske sile, ločene, ampak enakovredne; to bo nekaj!«

ZDA so podpisnice pogodbe o vesolju iz leta 1967, po kateri je vanj prepovedano nameščanje orožja za množično uničevanje, Luno in druga vesoljska telesa pa je dovoljeno uporabljati samo za miroljubne namene. Zamisel o vesoljskih silah ni nova in se je pojavljala že v vladah pred Trumpovo. Njihovi zagovorniki menijo, da bi takšna nadgradnja Pentagona pomenila njegovo večjo učinkovitost. Toda hkrati ima precej kritikov med najvišjim oficirskim kadrom, posebno v vrhu letalskih sil, ki zdaj nadzirajo vojaški vesoljski program. »To bi bil korak v napačno smer,« je poveljnik letalstva general David Goldfein poskušal zatreti predloge na lanskem kongresnem zaslišanju.

Predsednik kot vrhovni poveljnik lahko ukaže ustanavljanje novih sil, toda škarje in platno sta v rokah kongresa, ki vojski odreja porabo denarja. Kongresniki imajo precej različno mnenje. »Na srečo predsednik ne more ukrepati brez podpore kongresa, saj zdaj ni trenutek, da bi letalske sile delili na dvoje, na kocki je preveč operacij,« meni demokratski senator Bill Nelson.

Predstavniki obrambnega ministrstva pa so sporočili, da bo Pentagon »ukaz izpolnil v sodelovanju s kongresom«. Trump je decembra podpisal navodila, s katero je ameriški vesoljski program usmeril k vrnitvi astronavtov na Luno, kar naj bi bilo izhodišče za kasnejše odprave na Mars. Hkrati je vladi ukazal, naj prevetri zakonodajo o komercialnih vesoljskih poletih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine