Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tretje letošnje nižanje ameriških obrestnih mer

Predsednik Donald Trump še vedno ni zadovoljen
Predsednik Fed Jerome Powell. Foto Sarah Silbiger Reuters
Predsednik Fed Jerome Powell. Foto Sarah Silbiger Reuters
30. 10. 2019 | 19:22
30. 10. 2019 | 20:18
1:47
New York – Ameriška centralna banka je že tretjič letos znižala ključne obresti. Odbor za odprti trg Federal Reserve (FOMC) je obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, znižal za 0,25 odstotne točke na razpon med 1,5 do 1,75 odstotka. Tudi tokrat so omenjali globalni razvoj, omilili pa so ocene o potrebni pomoči domačemu gospodarskemu razvoju, kar strokovnjake navaja k sklepanju, da bodo obresti vsaj za nekaj časa zadržali na sedanji ravni.

Republikanski predsednik Donald Trump je današnjo odločitvijo spet bičal ameriške centralne bankirje s primerjavami z evropskimi in japonskimi kolegi ter njihovimi delno negativnimi obrestnimi merami. Ali ne bi morali tudi mi slediti našim tekmecem, je spraševal po Twitterju: »Fed nima pojma, a vseeno zmagujemo!«
Stavba Federal Reserve v Washingtonu. Foto Chris Wattie Reuters
Stavba Federal Reserve v Washingtonu. Foto Chris Wattie Reuters


ZDA so v tretjem četrtletju zabeležile 1,9 odstotno rast, kar je bolje kot v nekaterih primerljivih državah, a vseeno precej manj od predsednikovih predvolilnih obljub. Ekonomisti za to v veliki meri krivijo njegove trgovinske vojne s Kitajsko in drugimi, Trump pa vseeno naznanja: »Najboljše gospodarstvo v ameriški zgodovini!« Negotovo globalno ozračje tudi v ZDA hromi investicije, zato pa rekordno nizka brezposelnost pomaga k večji osebni potrošnji in krepkemu nepremičninskemu trgu.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine