Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Talibi s solzivcem nad protestnice, ki so zahtevale pravice za ženske

Protestnice so zahtevale pravice do izobraževanja in dela; na shodu pred tamkajšnjo univerzo se je zbralo okoli 20 žensk.
Na današnjem shodu so udeleženke vzklikale »enakost in pravica« in nosile transparente z napisi »pravice žensk so človekove pravice«. FOTO: Wakil Kohsar/AFP
Na današnjem shodu so udeleženke vzklikale »enakost in pravica« in nosile transparente z napisi »pravice žensk so človekove pravice«. FOTO: Wakil Kohsar/AFP
STA
16. 1. 2022 | 15:22
16. 1. 2022 | 15:24
1:58

Talibske sile so danes uporabile solzivec proti skupini žensk, ki so na protestu v Kabulu zahtevale pravico do izobraževanja in dela. Na shodu pred tamkajšnjo univerzo se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo okoli 20 žensk.

Odkar so talibi avgusta lani znova prevzeli oblast v Afganistanu, so uvedli številne omejitve, še posebej za ženske.

Na današnjem shodu so udeleženke vzklikale »enakost in pravica« in nosile transparente z napisi »pravice žensk so človekove pravice«. A so jih razgnali oboroženi talibi, ki so se pripeljali na kraj shoda v več vozilih in uporabili solzivec, so za AFP povedale tri udeleženke protesta.

FOTO: Wakil Kohsar/AFP
FOTO: Wakil Kohsar/AFP

Eno od udeleženk protesta so morali odpeljati v bolnišnico, ker je imela alergijsko reakcijo na solzivec. Talibi so tudi zasegli mobilni telefon moškemu, ki je snemal shod.

Skrajna islamistična skupina je ob prihodu na oblast v Afganistanu prepovedala neodobrene proteste in je že večkrat nasilno ukrepala zoper protestnike, ki so zahtevali pravice za ženske. Javne uslužbenke ne smejo v službo, številne srednje šole ne sprejemajo več deklet, javne univerze so zaprte. Ženskam so tudi prepovedana daljša potovanja, če nimajo spremstva moškega sorodnika. Na televizijskih programih pa se ne sme več predvajati serij z igralkami.

Afganistanske ženske tako spet živijo skrite in v strahu. Talibski režim je znan po grozljivih kršitvah pravic žensk že v svojem prvem vladanju Afganistanu v letih od 1996 do 2001.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine