Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sumljiva plačila predsednikovemu odvetniku

Nenavadna nakazila zbujajo ugibanja o črnem fondu in pranju denarja.
Trumpov odvetnik Michael Cohen je premikanje denarja pod mizo spremenil v uspešen poslovni model. FOTO: Reuters
Trumpov odvetnik Michael Cohen je premikanje denarja pod mizo spremenil v uspešen poslovni model. FOTO: Reuters
11. 5. 2018 | 06:00
5:49
New York – Kakšna je cena za dostop do ameriškega predsednika? Za ameriško korporacijo 600 tisočakov. Za ruskega oligarha pol milijona. Za evropskega farmacevtskega velikana 1,2 milijona dolarjev. Močvirje­ ima v času Donalda Trumpa drugačen vonj.

Eden od Trumpovih vodij kampanje je bil tesno povezan z Rusijo. Prvi svetovalec za nacionalno varnost je bil na plačilni listi tuje države. Člani vlade so razsipavali davkoplačevalski denar za razkošje, kot so zasebna letala. Njegov osebni odvetnik je prejemal debele čeke organizacij, ki so hotele vpogled v Belo hišo. Predsednik, ki je obljubljal, da bo »izsušil washingtonsko močvirje«, a v nasprotju z običaji nikoli ni razkril svojih davčnih napovedi, tega spreminja v odprto greznico. Že tako nerodna afera s porno igralko Stormy Daniels se je razcvetela v preiskavo o morebitni kršitvi zakonodaje o financiranju kampanje, zdaj pa je naplavila tudi nenavadna plačila pravniku Michaelu Cohenu, ki je veljal za Trumpovega osebnega ­odvetnika.
 

Ruski posrednik


Cohen je ustanovil podjetje Essential Consultants L.L.C., da je prek njega plačal 130.000 dolarjev Stormy Daniels (s pravim imenom Stephanie Clifford). Denar je dobila v zameno za molk o – domnevni – aferi s Trumpom. Ta je nato v več manjših zneskih, o katerih je zdaj zatrdil, da so to bila običajna plačila med stranko in njenim pravnim zastopnikom, vrnil dolg. Ker je Stormy Daniels dobila denar pred volitvami, bi vse to lahko bila kršitev volilnih pravil. Toda očitno je Cohen, ki naj bi bil po pisanju New York Timesa zelo razočaran, ker ni dobil položaja v novi vladi, takšno premikanje denarja pod mizo spremenil v uspešen poslovni model, saj je prejemal podobna plačila od številnih organizacij. Po do zdaj znanih podatkih je šlo za več kot 4 milijone dolarjev, v zameno naj bi ponujal dostop do predsednika.

Daleč največ pozornosti je namenjeno osmim nakazilom new­yorškega podjetja Columbus Nova, skupaj znašajo pol milijona dolarjev. Njihova največja stranka je ruski oligarh Viktor Vekselberg in njegovo podjetje Renova Group, toda v Columbus Novi zanikajo trditve, da so bili posredniki za njegova plačila Cohenu, »ne Vekselberg ne kdorkoli drug kot lastniki Columbus Nove niso sodelovali pri odločitvi o najemu Cohena ali pri zagotavljanju denarja za plačila njemu«, so zapisali v izjavi za javnost. Columbus Nova hkrati velja za krovno podjetje, ki upravlja ameriške naložbe enega najbogatejših ruskih milijarderjev, njen predsednik je denimo Vekselbergov nečak Andrew Intrater, podjetje je leta 2007 v dokumentih za ameriške nadzornike zapisalo, da so ameriška podružnica skupine Renova.
 

Vplivni milijarder


Vekselberg se je lani udeležil Trumpove prisege na povabilo nečaka Intraterja, ki je za prisego daroval 250.000 dolarjev. Kljub temu je bil prejšnji mesec na seznamu ruskih oligarhov, ki so tesno povezani z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in so bili deležni ameriških sankcij. Le nekaj dni pred razkritjem nakazil Trumpovemu odvetniku je New York Times objavil, da so zvezni agentje, ki delajo za posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, pred dvema mesecema ustavili Vekselberga na enem od newyorških letališč, kamor je prišel z zasebnim letalom, in ga zaslišali. Ni še jasno, zakaj je Mueller, ki preiskuje morebitno povezavo med Trumpovo kampanjo in – domnevno – ruskimi napadi na ameriške volitve, zaslišal ruskega milijarderja.

Ameriški mediji so opozorili, da je ta sedel poleg Putina na znameniti večerji v Moskvi, na katero je kremeljska medijska skupina RT povabila Michaela Flynna, pozneje Trumpovega prvega svetovalca za nacionalno varnost. Flynn je moral odstopiti po nekaj tednih, ker ni razkril svojih pogovorov z ruskim veleposlanikom v ZDA. Zanimiva je tudi Vekselbergova povezava s Ciprom, saj je bil nekaj časa med največjimi delničarji Banke Cipra, denar je vlagal vanjo, ko je bil njen predsednik Wilbur Ross, sedanji minister za trgovino v Trumpovi vladi. Povezave so seveda posredne in same po sebi ničesar ne dokazujejo, toda precej nerodne za predsednika, ki se otepa sumov o sodelovanju s Kremljem pri kovanju svoje presenetljive volilne zmage.
 

Črni fond


Denar so Essential Consultants nakazovala tudi druga podjetja. Ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki se želi združiti z medijsko korporacijo Time Warner, za kar potrebuje dovoljenje pravosodnega ministrstva, je upravičil nakazila s trditvijo, da je šlo le »za enega od več zunanjih svetovalcev, ki so jih najeli v začetku leta 2017, da bi jim omogočili vpogled v razumevanje nove vlade«. To je zbudilo precej posmeha, »če ste opravljali skrivna plačila na navidezno podjetje, ki ga upravlja pralec predsednikovega umazanega perila, zveni, kot da ste zelo dobro razumeli novo vlado«, je bil neposreden komik Seth Meyers. Švicarski Novartis je zatrdil, da jim je Cohen obljubil dostop do Trumpovih stališč o zdravstveni reformi. Obe podjetji sta potrdili, da sta pod drobnogledom Muellerjevih preiskovalcev.

Razlage so vprašljive, ker Cohen ni registrirani lobist, poleg tega dokumentacija kaže, da so poskusili prikriti pravi namen plačil. Zato po mnenju Amy Davidson Sorkin iz časnika New Yorker obstaja sum, da je bil Cohen le Trumpov blagajnik in je zanj zbiral denar v črnem fondu, s katerim rešujejo zadrege, kot je Stormy Daniels.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine