Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Streljanje na newyorškem Times Squaru

Porast kriminala grozi turističnemu in drugemu okrevanju največjega ameriškega velemesta.
Policija na newyorškem trgu Times Square. Foto Jeenah Moon/Reuters
Policija na newyorškem trgu Times Square. Foto Jeenah Moon/Reuters
9. 5. 2021 | 06:13
9. 5. 2021 | 06:15
2:34
Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo nasilje udarilo tudi v samem osrčju New Yorka. Na znamenitem Times Squaru, kamor se med izzvanjanjem pandemije že vračajo turisti, je še neznani storilec streljal na ženski in štiriletnega otroka. Punčka je z mamo kupovala igračo, druga žrtev si je prišla iz Rhode Islanda ogledat Kip svobode, tretja je iz New Jerseya.

Posnetki kažejo panično bežanje vseh, ki so na Times Squaru uživali sobotno popoldne, ter domnevnega storilca mlajšega temnopoltega moškega. Policijske statistike letos govorijo o osemdeset odstotnem porast streljanj v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta, v najnovejšem primeru pa domnevajo, da se je storilec z nekom prepiral in je začel streljati nanj in na mimoidoče.

Osumljenec streljanja v osrčju Manhattna. Foto @nypddetectives @nypddetectives Via Reuters
Osumljenec streljanja v osrčju Manhattna. Foto @nypddetectives @nypddetectives Via Reuters


Newyorške oblasti so pravkar sprožile 30 milijonsko kampanjo za ponovno privabitev turistov, hkrati pa zločincem dovoljujejo, da na procese čakajo na ulicah brez plačila varščine. V jeku množičnih demonstracij zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda med policijsko aretacijo v Minneapolisu so tudi v New Yorku skrčili proračun za policijske sile, zagovorniki obračunavanja s policijo namesto z zločinci predlagajo večjo navzočnost socialnih služb. Za zdaj pa še ne kaže, da bi to pomagalo v spopadu z naraščajočim nasiljem.

Demokratski župan Bill de Blasio je zaradi tega tarča ostrih kritik, med kandidati za prihodnjega upravitelja največjega ameriškega velemesta pa je vsaj en nekdanji policist. Eric Adams je po streljanju na Times Squaru spomnil, da so pred tremi desetletji že enkrat opravili s kriminalom in kaosom in vrnili turiste, zdaj pa so po njegovi oceni spet na začetni točki. Nekdanji župan Rudy Giuliani se je oprijel strategije razbitih oken in pohojenih gredic, v prepričanju, da storilci, ki jih ne ustavijo, stopnjujejo nasilje, so ukrepali že ob najmanjših prekrških.

Na župana Billa de Blasia se je vsula toča kritik. Foto Spencer Platt/Afp - International News Agency
Na župana Billa de Blasia se je vsula toča kritik. Foto Spencer Platt/Afp - International News Agency


Vprašanje pa je, ali je v sodobni rasno in ideološko eksplozivni Ameriki to sploh mogoče, pa čeprav zaradi strelnega in drugega nasilja najbolj trpijo skupnosti s prevladujočim temnopoltim prebivalstvom. Afriški Američani štejejo le okrog štirinajst odstotkov ameriškega prebivalstva, a zagrešijo okrog polovico vseh umorov, v velikanski večini nad ljudmi iste barve kože.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine