Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Število smrtnih žrtev napada na Pokrovsk naraslo na devet

Med tem je bilo eksploziji, ki je danes odjeknila v tovarni z optično opremo približno 56 kilometrov severovzhodno od Moskve, ranjenih najmanj 52 ljudi.
Poškodovana stavba po napadu na Petrovsk FOTO: Handout/AFP
Poškodovana stavba po napadu na Petrovsk FOTO: Handout/AFP
STA
9. 8. 2023 | 07:52
9. 8. 2023 | 15:07
4:03

Ruska zračna obramba je sestrelila dva ukrajinska bojna drona, ki sta letela proti Moskvi, so danes sporočile ruske oblasti. Število smrtnih žrtev ponedeljkovega ruskega napada na mesto Pokrovsk na vzhodu Ukrajine je medtem naraslo na devet. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil namernega napada na pripadnike reševalnih služb.

image_alt
Mirovni proces v Ukrajini je za izkušenega pogajalca še daleč od realnosti

»Zaznali smo poskus dveh bojnih brezpilotnih letalnikov, da bi priletela v mesto. Oba je sestrelila zračna obramba,« je na telegramu sporočil moskovski župan Sergej Sobjanin. Pojasnil je, da je zračna obramba en dron sestrelila na območju Domodedova v moskovski regiji, drugega pa nad avtocesto M1, ki Moskvo povezuje z belorusko prestolnico Minsk.

Sestrelitev je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo in ocenilo, da sta bila brezpilotna letalnika ukrajinska. Dodalo je, da poročil o žrtvah ali škodi ni. Po navedbah Moskve je bil to sicer najmanj tretji poskus napada na rusko ozemlje v bližini ruske prestolnice v enem tednu.

Prejšnji teden je ruska zračna obramba v regiji Kaluga, ki meji na moskovsko regijo, sestrelila sedem brezpilotnih letalnikov. Nov napad naj bi nato preprečila še v nedeljo v okrožju Podolski.

Poškodovana stavba po napadu na Petrovsk FOTO: Handout/AFP
Poškodovana stavba po napadu na Petrovsk FOTO: Handout/AFP

Medtem je število smrtnih žrtev ponedeljkovega ruskega napada na Pokrovsk v regiji Doneck naraslo na devet, je v torek sporočil Zelenski. Dodal je, da je najnovejše število ranjenih 82.

Napad je obsodil in Rusijo obtožil načrtnega napada na reševalce. »To je namerna odločitev teroristov, da bi povzročili čim večjo bolečino in škodo,« je v torkovem večernem videosporočilu na telegramu dejal ukrajinski predsednik.

V okviru napada so ruske sile v razmiku 40 minut izstrelile dve raketi. Druga je menda padla na območje, ko so ukrajinske reševalne službe tam že opravljale svoje delo. Po navedbah ukrajinske civilne zaščite je od začetka vojne v ruskih napadih življenje izgubilo najmanj 78 njihovih delavcev, okoli 280 pa je bilo ranjenih.

Trditev ruskega obrambnega ministrstva, da so ruske rakete v napadu zadele štab ukrajinske vojske, je tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva ukrajinske vojske Sergej Čerevatij označil za laž. »To je že tretji ali četrtič, ko pravijo, da so ga uničili,« je dejal.

Eksplozija v tovarni blizu Moskve ranila več deset ljudi

V eksploziji, ki je danes odjeknila v tovarni z optično opremo približno 56 kilometrov severovzhodno od Moskve, je bilo ranjenih najmanj 52 ljudi, je sporočil guverner moskovske regije Andrej Vorobjov. Vzrok eksplozije ni znan. Iskanje in reševanje ljudi izpod ruševin še vedno poteka.

»Zdravniško pomoč je doslej poiskalo 52 ljudi,« je za rusko državno televizijo povedal Vorobjov in pojasnil, da so nekateri utrpeli opekline, drugi pa udarnine, ki jih je povzročil zračni udar ob eksploziji. Dodal je, da vzroka eksplozije ne more komentirati in da preiskava poteka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako še vedno poteka iskanje in reševanje ljudi, ujetih pod ruševinami. Poškodovanih je bilo tudi več bližnjih stavb, ki so jih evakuirali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine