Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Število primerov nove bolezni poskočilo na vsaj 200, okužbe tudi na Japonskem, v Južni Koreji in na Tajskem

V Wuhanu se je število primerov pljučnice v zadnjem koncu tedna s prej zabeleženih 62 primerov povečalo za 136 novih. Trije ljudje so umrli.
Obvestilo o prvem primeru nove bolezni v južnokorejskem Incheonu. FOTO: Reuters
Obvestilo o prvem primeru nove bolezni v južnokorejskem Incheonu. FOTO: Reuters
V. U., STA
20. 1. 2020 | 08:50
20. 1. 2020 | 20:53
2:40
Iz kitajskega mesta Wuhan, v katerem so ugotovili prve primere obolenj zaradi novega koronavirusa, ki pripada isti družini kot virus sarsa, poročajo o njegovi tretji smrtni žrtvi. Medtem je število okuženih izrazito poskočilo.

Nove primere so, kot piše Reuters, odkrili v Pekingu in Šenženu, v Wuhanu pa se je število primerov pljučnice, ki je posledica okužbe s tem virusom, v zadnjem koncu tedna s prej potrjenih 62 primerov dvignilo za 136 novih. Najnovejši odkriti primeri so število vseh doslej evidentiranih povečali nad 200.

Medtem ko so potrdili, da se virus, ki povzroča pljučnici podobno stanje, širi tudi s človeka na človeka, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) danes sporočila, da se bo v sredo v Ženevi na nujnem sestanku sestal odbor, ki bo odločil, ali bodo novi virus razglasili za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Kot navaja tiskovna agencija AFP, gre za redek korak, ki ga uporabijo samo pri najhujših epidemijah. WHO je doslej trdil, da je prenos preko živali »najbolj verjeten primarni vir« okužbe, saj je do prenosa med ljudmi prišlo le v omejeni obliki pri tesnih stikih. 



Čakanje na vlak v Pekingu z obraznimi maskami. FOTO: Jason Lee/Reuters
Čakanje na vlak v Pekingu z obraznimi maskami. FOTO: Jason Lee/Reuters

 

Vsi tuji primeri okužb povezani z Wuhanom


Tretja smrt zaradi virusa v Wuhanu je nastopila v soboto. Prvi primer okužbe so danes potrdili v Južni Koreji. Odkrili so ga pri Kitajki, ki je pripotovala iz Wuhana, kar predstavlja četrti odkriti primer zunaj Kitajske.

Prejšnji teden so dva primera odkrili na Tajskem, enega pa na Japonskem. Tudi ti so bili povezani z Wuhanom. Kitajci so sicer pred začetkom dopustov ob pričakovanju lunarnega novega leta, mnogi se bodo odpravili na pot. Tako po Kitajski kot po svetu.

Virus sicer pripada isti družini kot virus sarsa (akutnega sindroma oteženega dihanja), ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 800 življenj, njegov izvor pa je bil prav tako na Kitajskem.

FOTO: Jason Lee/Reuters
FOTO: Jason Lee/Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine