Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Splošna stavka ohromila predele Burme

Kljub svarilom vojaškega vrha, naj tega ne storijo, se je tudi danes na ulice odpravilo na tisoče prebivalcev Burme.
Današnji protesti v največjem burmanskem mestu Rangun. FOTO: Reuters
Današnji protesti v največjem burmanskem mestu Rangun. FOTO: Reuters
Ka. M.
22. 2. 2021 | 09:05
22. 2. 2021 | 13:59
2:15
Po dobrih dveh tednih množičnih protestov v Burmi danes poteka splošna stavka, s katero prebivalci države izražajo nestrinjanje z državnim udarom 1. februarja, ko je vodenje države prevzela vojaška hunta. Stavka, piše tiskovna agencija Reuters, poteka v več predelih države. Stavkajo tako lokalni trgovci kot mednarodne verige, kot je KFC, na ulicah burmanskih mest pa se je po navedbah tujih medijev zbralo več sto tisoč ljudi. 

O izgredih poročajo iz burmanske prestolnice Nepjido, kjer je burmanska policija razganjala protestnike, videi na družbenih omrežjih pa prikazujejo aretacije. Protesti v Burmi so doslej zahtevali tri življenja nasprotnikov vojaške hunte in življenje policista. Po podatkih burmanske nevladne organizacije, ki bdi nad političnimi zaporniki, so od državnega udara 1. februarja aretirali, obtožili ali obsodili 640 ljudi, med njimi nekdanje člane vlade, navaja Reuters.

Protestniki v Rangunu. FOTO: Ye Aung Thu/AFP
Protestniki v Rangunu. FOTO: Ye Aung Thu/AFP


Državna radiotelevizija MRTV je posvarila pred udeležbo na današnjih protestih, češ da protestniki spodbujajo predvsem »čustvene najstnike in mladostnike« na pot, kjer bodo »izgubili življenje«. V odgovoru na medijske navedbe je posebni poročevalec ZN za človekove pravice v Burmi Tom Andrews na twitterju opozoril, da je za razliko od brutalnega nasilja nad demonstranti proti vojaški hunti v letu 1988 aktualno dogajanje v Burmi zabeleženo na posnetkih, zaradi česar bo vojaški vrh odgovarjal za svoja dejanja. 

Rangun. FOTO: Reuters
Rangun. FOTO: Reuters


Današnjega protesta se je sicer prijel vzdevek »revolucija 22222«, ker poteka 22. februarja. Nekateri ga primerjajo z demonstracijami 8. avgusta 1988, znanimi kot »vstaja 8888«, ko je vojska v poskusu zatrtja protestov ubila več sto ljudi, piše STA

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine