Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Splitski gasilci se znova borijo z ognjenimi zublji

Požar, ki se je spet razplamtel včeraj popoldne, se širi proti naseljema Sitno Gornje in Sitno Donje.
Požar pri Gornjem in Dolnjem Sitnem. FOTO: Gasilci 193
Požar pri Gornjem in Dolnjem Sitnem. FOTO: Gasilci 193
Pi. K., STA
29. 8. 2024 | 07:06
29. 8. 2024 | 10:34
2:23

Trenutne razmere v okolici Žrnovice v bližini Splita so resne, požar se širi proti Gornjemu Sitnemu in Donjemu Sitnemu, poroča Slobodna Dalmacija. Na območju so razglasili rdeči alarm. Kljub prizadevanjem gasilcev gašenje otežuje težko dostopen teren. Prisiljeni so gasiti s ceste, saj dostop do požara ni mogoč, ne za ljudi ne za vozila.

Za zdaj ognjeni zublji ne ogrožajo hiš in prebivalcev, gasilcem je uspelo zadržati ogenj na dovolj veliki razdalji od naselij, vendar je še vedno napeto, saj se ogenj hitro širi in situacija se lahko kadarkoli spremeni.

Požar je najaktivnejši na območju med naseljema Sitno Gornje in Sitno Donje. Znova je zagorelo v popoldanskih urah, proti večeru se je stanje poslabšalo. »Severni del požarišča se je ponoči razplamtel zaradi močne burje in ogrozil hiše, gašenje pa je oteževal tudi nedostopen teren. Gasilcem je s hitrim odzivom uspelo zaustaviti širjenje požara in je pod nadzorom, stanje pa je danes zjutraj boljše,« je sporočil glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Poleg gasilcev so na terenu tudi druge službe, ki pomagajo pri koordinaciji in zagotavljanju varnosti. Policija je zaradi požara zvečer zaprla cesto Žrnovnica–Sitno Gornje–Srinjine.

Ponoči je bilo na terenu 250 gasilcev in 82 vozil za gašenje, gasil je tudi kanader. Trenutno je bilo zjutraj še okoli 80 gasilcev. Med gašenjem so bili od torka lažje poškodovani trije gasilci, od tega eden danes ponoči.

Požar je po navedbah HVZ zajel okoli 700 hektarjev trave, nizkega rastja in gozda. Pri gašenju je v sredo sodelovalo več kot 300 gasilcev z okoli 80 gasilskimi vozili, eno letalo air tractor in trije kanaderji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine