Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Španci novembra na predčasne volitve

Ker vršilec dolžnosti španskega predsednika vlade Pedro Sánchez nima podpore za ponovno imenovanje, bodo v Španiji novembra predčasne volitve – četrte v prav toliko letih. 
Kot zadnjega izmed predsednikov parlamentarnih strank je kralj Filip VI. danes sprejel vodjo socialistov Pedra Sáncheza. Foto: Pool Reuters
Kot zadnjega izmed predsednikov parlamentarnih strank je kralj Filip VI. danes sprejel vodjo socialistov Pedra Sáncheza. Foto: Pool Reuters
17. 9. 2019 | 21:29
18. 9. 2019 | 09:49
2:56
Po srečanju z voditelji parlamentarnih strank s španskim kraljem Filipom VI. so drevi iz kraljeve palače sporočil, da predsednik socialistov (PSOE) in vršilec dolžnosti predsednika vlade Pedro Sánchez nima zadostne podpore za ponovno imenovanje. Če ne bo presenečenj v zadnjem trenutku, bo naslednji korak je razpis predčasnih volitev 10. novembra – že četrtih v prav toliko letih.

»Dve konservativni [Ljudska stranka (PP) in Ciudadanos] in ena levičarska stranka [Unidas Podemos]​ so se odločile blokirati oblikovanje vlade, ki so jo zahtevali Španci,« je na novinarski konferenci po pogovorih pri kralju dejal Sánchez. »Španci so že štirikrat povedali, da si želijo hoditi po progresivni poti in zato jih prosimo, da to povejo še bolj jasno 10. novembra.«

»Pedro Sánchez je imel mandat za oblikovanje vlade. Tega ni hotel. Aroganca in prezir do osnovnih pravil parlamentarne demokracije sta prevladali nad razumnostjo,« se je na twitterju odzval Pablo Iglesias, prvi mož levičarske formacije Unidas Podemos.
 
PSOE je na aprilskih volitvah prepričljivo zmagala, a v rekordno razdrobljenem parlamentu ni dobili večine (123 od 350 sedežev). Ob nasprotovanju strank z desnega pola je PSOE potrebovala podporo Unidas Podemos in še nekaterih regionalnih strank, a PSOE in Unidas Podemos v skoraj petih mesecih nista znali oziroma želeli zbližati stališč. V bolj levi od obeh strank so podporo pogojevali z vstopom v sicer manjšinsko vlado (skupaj bi imeli 165 glasov), socialisti pa so kot edino možnost povezovanja izpostavili programsko sodelovanje. 

V PSOE so zavrnili tudi zadnji predlog Pabla Iglesiasa: koalicijo s »preizkusno dobo« do sprejetja proračuna. Nasprotovanje Sánchezu so v zadnjih dneh sicer omilili v sredinski stranki Ciudadanos (Državljani), ki je okoli socialistov oblikovala tamponsko območje, a ponudba in extremis ni omilila politične blokade. 

Sánchezu julija ni uspelo dobiti zadostne podpore za ponovno imenovanje, potem ko socialistom z Unidas Podemos ni uspelo najti skupnega jezika. Takrat je začel teč dvomesečni rok, iztekel bi se v ponedeljek, do katerega so imele stranke čas, da najdejo izhod iz politične blokade in se izognejo novim volitvam.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine