Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sodišče v Panami oprostilo 28 obtoženih v povezavi s panamskimi dokumenti

Prek podjetij naj bi več kot sto svetovnih politikov, športnikov in znanih osebnosti skrivalo svoje premoženje.
FILE PHOTO: A Panama sign is seen at a photographic parador with the skyline of the city in the background, in Panama City, Panama October 4, 2021. REUTERS/Erick Marciscano/File Photo Foto Erick Marciscano Reuters
FILE PHOTO: A Panama sign is seen at a photographic parador with the skyline of the city in the background, in Panama City, Panama October 4, 2021. REUTERS/Erick Marciscano/File Photo Foto Erick Marciscano Reuters
STA
29. 6. 2024 | 08:59
29. 6. 2024 | 08:59
2:11

Sodišče v Panami je v petek oprostilo 28 ljudi, obtoženih pranja denarja prek slamnatih podjetij v povezavi z afero panamski dokumenti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi sta tudi ustanovitelja odvetniške pisarne Mossack Fonseca, ki je bila v središču afere.

Sodnica Baloisa Marquinez je »oprostila 28 oseb, obtoženih pranja denarja« prek zdaj že propadle panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca, je v izjavi sporočilo sodišče.

Med oproščenimi sta tudi njena ustanovitelja, Jurgen Mossack in Ramon Fonseca. Slednji je sicer maja umrl v eni izmed panamskih bolnišnic.

Tožilstvo je zanju sicer zahtevalo 12 let zapora, kar je najvišja možna kazen za pranje denarja v Panami. Toda izkazalo se je, da so dokaze s strežnikov odvetniške pisarne morda pridobili na sporen način, kar je sprožilo dvome v zakonitost in integriteto preiskave. Tudi ostali dokazi »niso bili dovolj prepričljivi za ugotavljanje kazenske odgovornosti obtožencev,« je še zapisano v izjavi sodišča.

Panamska odvetniška pisarna Mossack Fonseca je bila leta 2016 v središču škandala, ki se ga je prijelo ime panamski dokumenti. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je takrat poročal o več kot 200.000 podjetjih, ki naj bi jih odprli v davčnih oazah.

Prek teh podjetij naj bi več kot sto svetovnih politikov, športnikov in znanih osebnosti skrivalo svoje premoženje. Razkritje je privedlo do preiskav po celem svetu in globalni razpravi o davčnih oazah in pranju denarja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine