Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovaški premier po poskusu atentata izven smrtne nevarnosti

Takoj po prihodu v bolnišnico so ga začeli operirati; poseg traja že več kot tri ure.
71-letnega napadalca iz Levic, so pridržali. FOTO: Afp
71-letnega napadalca iz Levic, so pridržali. FOTO: Afp
M. B., STA
15. 5. 2024 | 15:20
15. 5. 2024 | 23:06
8:40

Slovaški premier Robert Fico je bil tarča atentata po seji vlade, je poročala tiskovna agencija TASR in navedla besede podpredsednika parlamenta Luboša Blaha, da so na Fica streljali in da je ranjen. Takoj po prihodu v bolnišnico so pričeli z dolgotrajno operacijo. Pozno zvečer je njegov namestnik predsednika vlade Tomas Taraba sporočil, da Fico ni več v smrtni nevarnosti.

»Stanje se je izboljšalo, kolikor vem, je operacija na srečo potekala dobro - in mislim, da bo na koncu preživel. v tem trenutku ni več v smrtni nevarnosti,« je dejal Taraba.

Fico je bil ustreljen v trebuh in levo roko, nevarne so zlasti poškodbe trebuha poroča Dennik N. Notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata na premiera. Zgodilo se je  pred kulturnim domom v mestu Handlovi na zahodu Slovaške, kjer se je sestala vlada. Po navedbah prič, ki so bile na kraju dogodka, je Fico stopil do ljudi, ki so ga pozdravljali, in takrat je bilo sproženih več strelov, po katerih je padel na tla, poroča Euractiv

Osumljenca so pridržali. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Osumljenca so pridržali. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

Neka priča je za Reuters  povedala, da je slišala več strelov in da je videla moškega, ki ga je pridržala policija, poroča agencija. Prav tako je videla, kako so varnostniki nekoga potisnili v avto in se odpeljali. Osumljenca so na kraju pridržali. Šlo naj bi za 71-letnega nekdanjega varnostnika in pesnika iz kraja Levice, ki naj bi strelno orožje posedoval legalno, poroča Dennik N

Zaradi incidenta so prekinili sejo parlamenta. Podpredsednik parlamenta Blaha, ki je tako kot Fico iz socialdemokratske stranke Smer-SSD, je odgovornost za napad pripisal opoziciji. 

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je po današnjem streljanju poudaril, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se čim prej razišče ta incident. Tako kot številni drugi, je tudi on pozval k umiritvi napetosti, današnji dan označil pa kot najhujšega za slovaško demokracijo.

Med novinarsko konferenco, ki je potekala pri bolnišnici v Banski Bystrici, kjer Fica operirajo, je obrambni minister Robert Kalinak dejal, da je šlo za politični napad. »To je povsem jasno in moramo se odzvati na to,« je dejal minister, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade. 

Šutaj Eštok je predstavil prve sklepe preiskave incidenta, ki po njegovih besedah kažejo na to, da se je napadalec za atentat odločil kmalu po lanskoletnih splošnih volitvah, na katerih je slavila Ficova stranka Smer-SD. Zaradi poskusa atentata je napovedal sklic seje sveta za nacionalno varnost.

Slovaška predsednica Zuzana Caputova je obsodila »brutalen« napad in Ficu zaželela hitro okrevanje. Napad je že obsodila tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. »Takšna nasilna dejanja nimajo mesta v naši družbi in spodkopavajo demokracijo, našo najdragocenejšo skupno dobrino,« je zapisala. Predsednik evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril, da »nič ne more opravičiti nasilja in takšnih napadov«.

Predsednik vlade Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta obsodila današnji napad na slovaškega kolega Roberta Fica. »Pretresen sem nad dogajanjem na Slovaškem. Ostro obsojam napad na slovaškega kolega Fica in mu želim čimprejšnje okrevanje,« je zapisal Golob.

Tudi predsednica je Ficu zaželela okrevanje in dodala: »Streljanje nanj, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje. Ničelna toleranca do nasilja in ničelna toleranca do brezbrižnosti.«

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa meni, da »gre za obsojanja vredno zavržno in nedopustno dejanje, storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja. Pozivi k nenasilju, strpnosti in proti hujskaštvu so naša skupna odgovornost,« je zapisala.

Izkušen politik z dolgo kariero

59-letni Fico velja za enega najbolj izkušenih slovaških politikov. Že več kot 25 let je aktiven v državni politiki. Premier je bil že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018.

Njegova zadnja vlada je v prvih mesecih sprejela več ukrepov. Januarja je ustavila vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

Do razpustitve RTVS so bili kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem. Na Slovaškem so potekali tudi protesti.

Fico je po izobrazbi pravnik, doma z zahoda države. Od leta 1994 do 2000 je bil predstavnik Slovaške na evropskem sodišču za človekove pravice.

Tik pred padcem komunizma se je pridružil komunistični partiji, kar mu kritiki očitajo še danes. Po žametni revoluciji so komunisti postali Stranka demokratične levice (SDL), leta 1992 je Fico postal eden najmlajših poslancev v parlamentu.

Robert Fico. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Robert Fico. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Stranka SDL se je sprva upirala ostrim gospodarskim in socialnim reformam takratne vlade Mikulaša Dzurinde, kasneje je Fico stranko usmeril bolj v levo z močnim socialnim programom.

V naslednjih letih mu je uspelo združiti skoraj vse levičarske stranke v stranko Smer, ki je postala najmočnejša politična sila levo od sredine.

Leta 2006 mu je s stranko uspela zgodovinska zmaga in prvič je postal premier. Takrat je med drugim oblikoval koalicijo s skrajno desno Slovaško nacionalno stranko. Po volitvah leta 2010 pa kljub zmagi ni mogel oblikovati koalicije in je šel v opozicijo.

Znova mu je uspelo postati premier po predčasnih volitvah leta 2012 in nato še štiri leta kasneje. S premierskega položaja ga je leta 2018 odnesel umor preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka.

Robert Fico je v smrtni nevarnosti. FOTO: Nadja Wohlleben/Reuters
Robert Fico je v smrtni nevarnosti. FOTO: Nadja Wohlleben/Reuters

Umor je takrat sprožil val protivladnih protestov, pojavil se je celo sum, ki se je kasneje izkazal za lažnega, da bi lahko za umorom stala Ficova vlada. Je pa umor razkril široko mrežo korupcije, v katero so bili vpleteni sodniki, tožilci in tudi uradniki, ki jih je imenovala vlada pod vodstvom njegove stranke.

image_alt
Slovaške prepreke na ukrajinski poti na Zahod

Razburjal je z izjavami glede Ukrajine, med drugim z izjavo, da se je »vojna v Ukrajini začela leta 2014, ko so ukrajinski fašisti ubijali civilne žrtve ruske narodnosti«. Dejal je tudi, da ne bi dovolil aretacije ruskega predsednika Vladimirja Putina na slovaških tleh.

Večkrat je zagotovil, da bo državo zaščitil pred ponovnim valom migracij. Njegovi nasprotniki so opozarjali, da bo Fico Slovaško neizogibno popeljal v smer madžarskega premiera Viktorja Orbána.

Ko je postal premier, je izjave glede Ukrajine nekoliko omilil. Slovaška je sicer prenehala dobavljati vojaško pomoč Ukrajini, a na nedavnem skupnem srečanju obeh vlad je bil dosežen dogovor o tesnejšem sodelovanju, Fico je Ukrajini zagotovil tudi podporo pri prizadevanjih za čimprejšnji vstop v EU.

Rojen je bil 15. septembra 1964, poročen je z odvetnico Svetlano Ficovo, s katero imata sina. Slovaški mediji so sicer poročali, da par živi ločeno. Znan je po tem, da ima rad hitre avtomobile in drage ure.

Več sledi....

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine