Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovaška bo očitno dobila prvo predsednico

Zuzana Čuputova je postala znana med lanskimi protikorupcijskimi protesti po umoru mladega novinarja Jana Kuciaka.
Zuzana Čaputova: Volivci so jasno potrdili, da si želijo spremembe. FOTO: Reuters
Zuzana Čaputova: Volivci so jasno potrdili, da si želijo spremembe. FOTO: Reuters
17. 3. 2019 | 11:34
17. 3. 2019 | 11:48
2:08
Politična kriza na Slovaškem traja že več kot leto dni, potem ko so lani februarja ubili mladega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo. Ljudje so zasedli ulice, dotedanji premier Robert Fico pa je odstopil.



Letos bo Slovaška dobila novega predsednika, v prvem krogu volitev pa je največ glasov prejela kandidatka zunajparlamentarne stranke Napredna Slovaška (PS) Zuzana Čaputova. Dobila je 40,55 odstotka glasov, v drugem krogu pa se bo pomerila s sedanjim evropskim komisarjem Marošom Šefčovičem, ki je prejel 18,66 odstotka glasov.

Čuputova je postala znana ravno med lanskimi protikorupcijskimi protesti po umoru mladega Kuciaka, ki je preučeval korupcijske povezave med političnimi in mafijskimi skupinami.

Lanski protesti na Slovaškem. FOTO: Reuters
Lanski protesti na Slovaškem. FOTO: Reuters


Ker je bila blizu zmage že po prvem krogu, bo očitno postala nova slovaška predsednica. »Volivci so jasno potrdili, da si želijo spremembe,« je rekla 45-letna Čaputova. »Hvaležna sem za vsak glas,« je pristavila po prvem krogu predsedniških volitev z 49-odstotno udeležbo.

Njena stranka Napredna Slovaška v sedanji vladi nima poslancev, saj gre za povsem novo politično gibanje. »Izkazalo se je, da želimo dostojno in pošteno državo. Čaputova je tista, ki lahko Slovaško izvleče iz krize,« je dejal tudi odhajajoči predsednik Andrej Kiska, ki je podprl Čaputovo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine