Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Skrajno desničarska AfD druga najmočnejša stranka

Politična kriza v Nemčiji: Tej še ni videti konca Predsednica SPD za ponovni razmislek o Maaßnu
Afere, kakršna je nastala po premestitvi urada za zaščito ustave na notranjem ministrstvu pod vodstvom Horsta Seehoferja, škodijo ugledu kanclerke Angele Merkel in njene koalicije. FOTO: Reuters
Afere, kakršna je nastala po premestitvi urada za zaščito ustave na notranjem ministrstvu pod vodstvom Horsta Seehoferja, škodijo ugledu kanclerke Angele Merkel in njene koalicije. FOTO: Reuters
21. 9. 2018 | 20:55
21. 9. 2018 | 20:57
3:07
Berlin – Nacionalistična Alternativa za Nemčijo se je v zadnjih raziskavah javnega mnenja povzpela na položaj druge stranke v državi, pred njo je le še konservativna unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel. A tudi ta je še bolj oslabljena, saj begunska kriza in prepiri v vladni koaliciji vlečejo k tlom vse nemške sredinske stranke.

Uvrstitev AfD takoj za kanclerkino konservativno unijo ter pred SPD na raziskavi agencije Insa, ki jo je objavila revija Focus, je še ena zveneča klofuta socialdemokratskim koalicijskim partnerjem Angele Merkel in vsej vladi. Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi unija CDU/CSU dobila le še 27,5 odstotka glasov, SPD pa celo le 16,5, zato se AfD po tej raziskavi lahko kiti s 17,5 odstotka. Zeleni so prejeli 14,5 odstotka glasov, Levica enajst in liberalna FDP deset odstotkov. Nemirno morje, po katerem že vse od sklenitve pluje nemška vlada, je še razburkala afera z že nekdanjim predsednikom domače obveščevalne službe Hans-Georgom Maaßnom, ki je v časopisnem intervjuju nasprotoval ocenam kanclerkinega predstavnika za tisk o divjanju skrajnih desničarjev v Chemnitzu ter tudi sicer pokazal veliko skrb za AfD.

Notranji minister Horst Seehofer, tudi predsednik bavarske CSU, je položaj še poslabšal s premestitvijo dolgoletnega voditelja urada za zaščito ustave (BfV) na notranje ministrstvo. Na položaju državnega sekretarja ima Maaßen še večje dohodke kot prej, za pridobitev delovnega mesta zanj pa je Seehofer odslovil socialdemokrata Guntherja Adlerja, in to s položaja državnega sekretarja za stanovanjsko problematiko, ki je eden najbolj žgočih problemov sodobne Nemčije. Ministri načelno sami izbirajo najtesnejše sodelavce, a je Maaßnovo imenovanje še bolj razjezilo tiste člane SPD, ki so že na začetku nasprotovali že tretji koaliciji z CDU/CSU kanclerke Merklove.

Na njihovi tapeti se je zaradi soglasja s premestitvijo znašla tudi predsednica SPD Andrea Nahles, ki se že zavzema za ponovni razmislek o spornem imenovanju, pri čemer naj bi imela podporo kanclerke Merklove. Vse, ki jih je razburil Horst Seehofer, pa lahko tolaži, da je ta za skoraj šestdeset odstotkov vprašanih v raziskavi ARD-Deutschlandtrend slaba izbira za notranjega ministra in celo še bolj za simpatizerje CDU/CSU med njimi. Nekdanji bavarski premier dobiva večinsko podporo le od privržencev AfD, kar mu ne bo izboljšalo niti položaja v domači deželi. Njegov naslednik Markus Söder je to stranko obtožil, da je del mednarodnih omrežij z veliko denarja in zelo slabimi nameni destabiliziranja države.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine