Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Skoraj pet milijonov dolarjev izsiljevalcem ameriškega cevovoda

Pri cevovodu za rafinirana goriva Colonial Pipeline so izsiljevalcem plačali že nekaj ur po hekerskem napadu.
Hekerji napadajo. Foto Serikbaib Getty Images/istockphoto
Hekerji napadajo. Foto Serikbaib Getty Images/istockphoto
13. 5. 2021 | 17:17
13. 5. 2021 | 19:30
3:26
Potem ko je deset tisoč bencinskih črpalk v vzhodnem delu ZDA ostalo brez bencina in dizla ter so z letališč na območju letala po gorivo preusmerjali drugam, je družba Colonial Pipeline hekerjem največjega ameriškega cevovoda za rafinirana goriva plačala skoraj pet milijonov dolarjev. O tem je prva poročala tiskovna agencija Bloomberg.

Pred številnimi bencinskimi črpalkami na ameriški Vzhodni obali se vijejo dolge vrste. Foto Logan Cyrus/Afp
Pred številnimi bencinskimi črpalkami na ameriški Vzhodni obali se vijejo dolge vrste. Foto Logan Cyrus/Afp


Pred še delujočimi bencinskimi črpalkami Floride, Severne Karoline, Georgije, prestolnice Washington in Virdžinije se vijejo dolge vrste avtomobilov zaradi hekerskega napada, ki ga pri zveznem preiskovalnem uradu FBI pripisujejo skupini DarkSide s sedežem v Rusiji. Po medijskih informacijah so skoraj pet milijonov dolarjev plačali že konec minulega tedna le nekaj ur po virtualnem napadu, a bo vračanje na stari položaj zahtevalo še nekaj časa. Rafinirana goriva po cevovodu, ki je skupaj dolg skoraj devet tisoč kilometrov, tečejo le s hitrostjo osmih kilometrov na uro.

Vozniki si nabavljajo tudi zaloge.  Foto Logan Cyrus/Afp
Vozniki si nabavljajo tudi zaloge.  Foto Logan Cyrus/Afp


V ponedeljek je veliko ogorčenja povzročila izjava svetovalke predsednika Joeja Bidna za kibernetsko varnost Anne Neuberger, da podjetja včasih nimajo druge možnosti od plačila izsiljevalcem, pa čeprav so doslej to pri FBI-ju odsvetovali v prepričanju, da popuščanje samo še spodbudi kriminalna dejanja. V demokratski Beli hiši pa so očitno že vedeli, kaj se dogaja, poleg tega pa je po prepričanju nekaterih opazovalcev enaka ali celo večja nevarnost rasti cen bencina, ki so se že vzpenjale čez tri dolarje za galono. Za mnoge druge države sveta to ni veliko, v ZDA pa so podobne cene zadnjič videli leta 2014. Višje cene goriva zaradi zapletov z oskrbo so še povečale strahove pred vse bolj grozečo inflacijo.

Nevarni virtualni napad skupine DarkSide, ki ji po lanskem avgustu pripisujejo podobne akcije proti številnim podjetjem izven območja nekdanje Sovjetske zveze, pa spet poudarja zaplete v ameriških odnosih z Rusijo. Predsednik Biden je na četrtkovi tiskovni konferenci o ponovnem delovanju cevovoda Colonial omenjal le zločinski značaj napada, a je že prej tudi sam Rusijo pozival k obračunu s skupino, ki deluje na tleh te države. Številni drugi opazovalci menijo, da se v avtokratski državi kaj takšnega ne dogaja brez vednosti političnega vodstva in svarijo pred verjetnimi prihodnjimi napadi.  

Star ameriški avtomobil pred plakatom za kongres kubanske komunistične partije v Havani. Foto Yamil Lage/Afp
Star ameriški avtomobil pred plakatom za kongres kubanske komunistične partije v Havani. Foto Yamil Lage/Afp


Hekerje ruske vojaške obveščevalne službe pa Američani že sumijo odgovornosti za gigantski virtualni napad prek programske opreme podjetja SolarWinds, ki je poleg številnih podjetij in ustanov prizadel nekatera ključna ameriška ministrstva. Zdaj je znanih tudi več razsežnosti napada z mikrovalovnimi frekvencami na ameriške diplomate in druge državne uslužbence v Rusiji, Kitajski, Siriji in drugod. Tako imenovani havanski sindrom poškodovanih možganov z morebitnimi resnimi zdravstvenimi posledicami, ki so ga najprej zabeležili na Kubi, naj bi prizadel že več kot 130 Američanov, v to številko pa zaradi zaščite identitete niso vključeni sodelavci obveščevalne službe Cia. Vsaj en primer se je zgodil v neposredni bližini Bele hiše.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine