Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sin škotske izseljenke se vrača na Otok

Ameriški predsednik je začel svoj tridnevni državniški obisk v Združenem kraljestvu.
Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania po pristanku na londonskem letališču Stansted. FOTO: REUTERS/Hannah McKay
Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania po pristanku na londonskem letališču Stansted. FOTO: REUTERS/Hannah McKay
Barbara Kramžar, Ju. K.
3. 6. 2019 | 07:00
3. 6. 2019 | 10:26
4:55
Ameriški predsednik Donald Trump je začel svoj tridnevni državniški obisk v Združenem kraljestvu. Ob devetih po britanskem času je na londonskem letališču Stansted pristalo predsedniško letalo Air Force One s predsednikom in prvo damo Melanio na krovu.

Trumpov obisk na Otoku je pomemben predvsem z vidika utrjevanja vezi med Združenim kraljestvom in ZDA, a po vsej verjetnosti ne bo minil brez kontroverznosti. Ameriški predsednik ni priljubljen v britanski javnosti, srečanju z njim pa se bodo izognili tudi nekateri politiki.
 

Poseben izziv


Britanska kraljica Elizabeta II. je v svoji dolgoletni vladavini gostila dvanajst predsednikov ZDA, trinajsti pa je poseben izziv tudi za 93-letno suverenko. Pripombe sina škotske izseljenke v Združenem kraljestvu mnogi razumejo kot vmešavanje v domače zadeve, med njimi tudi zavzemanje za evroskeptika Borisa Johnsona in Nigela Faragea ter pogojno za brexit brez dogovora pred tokratnim tridnevnim obiskom.

Balon, ki upodablja jeznega dojenčka Donalda, bo tudi tokrat poslal sporočilo visokemu gostu iz ZDA. FOTO: Reuters
Balon, ki upodablja jeznega dojenčka Donalda, bo tudi tokrat poslal sporočilo visokemu gostu iz ZDA. FOTO: Reuters


Trump je lani s kraljico že pil čaj v gradu Windsor, zdaj pa je vse pripravljeno za državniški banket v Buckinghamski palači s šestimi kozarci za vsakega od 170 gostov, da jim bodo lahko med serviranjem ekskluzivnega jedilnika na pozlačenih krožnikih točili vse od šampanjca do portovca. Pred proslavitvijo 75. obletnice zavezniškega izkrcanja na normandijski obali ter obiskom Irske se bo Trump s prvo damo Melanio in svojimi odraslimi otroki srečal tudi s prestolonaslednikom princem Charlesom in drugimi člani kraljevske družine, med njimi pa po poročilih britanskih medijev ne bo ameriške žene princa Harryja Meghan Markle. Nekdanja igralka, ki je Trumpa med zadnjo predvolilno kampanjo označila za razdvajajočega in sovražnega do žensk, je zelo praktično na porodniškem dopustu.


Otoška dobrodošlica


Vojvodinji Susseški se v kritikah republikanskega prvaka ZDA pridružujejo mnogi in več kot dvajset tisoč policistov bo tudi tokrat nadzorovalo proteste v okviru »karnevala odpora«. Med drugim naj bi nad britansko prestolnico spet poletel velikanski balon v obliki jeznega dojenčka Trumpa, na tleh pa naj bi se mu pridružil še robot na zlatem straniščnem sedežu, ki bo ponavljal o lažnih novicah in stabilnem geniju. Londonski župan Sadiq Khan tudi tokrat ne bo nasprotoval, potem ko je Trumpa – ter madžarskega Viktorja Orbána, italijanskega Mattea Salvinija in domačega Nigela Faragea – obtožil razdvajajočega besednjaka fašistov dvajsetega stoletja.

V središču Londona je že vse pripravljeno za predsednikov obisk. FOTO: REUTERS
V središču Londona je že vse pripravljeno za predsednikov obisk. FOTO: REUTERS


Khanovega laburističnega šefa Jeremyja Corbyna sploh ne bo na banket, med pogovori s Trumpom na Downing Street 10 pa bo zobe najbrž stiskala tudi odhajajoča premierka Theresa May. Ameriški predsednik je že prej kritiziral njena pogajanja za izstop iz EU ter hvalil evroskeptika Johnsona in Faragea, zdaj za Sunday Times predlaga, naj zadnji, ki velja za enega očetov brexita, sodeluje pri pogajanjih o britanskem izstopu iz EU. Če ne bo šlo po njihovem, ameriški predsednik Britancem sugerira celo, naj odidejo brez dogovora. Opazovalci pričakujejo tudi svarila pred sodelovanjem kitajskega tehnološkega giganta Huaweia pri oblikovanju pete generacije brezžičnih omrežij, morda pa še očitke o vlogi britanskih obveščevalnih služb v zadnji ameriški predvolilni kampanji.


Novi izpadi proti bontonu?


Pred Trumpom si takšnih ameriških stališč vsaj v javnosti ni bilo mogoče niti predstavljati, zdaj pa se lahko EU boji posebnih trgovinskih dogovorov med Britanijo in ZDA – v javnosti poudarjeno nepolitična kraljica Elizabeta II. pa še, da bo Trump o teh vprašanjih govoril tudi na banketu. Drugi bodo morda čakali na nove izpade proti bontonu, saj je lani med pregledom častne garde korakal pred kraljico, že prej je vojvodinji Kate Middleton pripisal lastno krivdo za fotografije zgoraj brez v rumenem časopisju in nekoč celo izjavil, da bi brez pomisleka šel v posteljo s princeso Diano.

Bodo koraki kraljice in Trumpa tokrat bolj usklajeni? FOTO: REUTERS
Bodo koraki kraljice in Trumpa tokrat bolj usklajeni? FOTO: REUTERS


Prestolonaslednik princ Charles se bo namesto o tem morda želel pogovarjati o okoljevarstvenih vprašanjih, potem ko v Washingtonu pričakujejo vladno pobudo proti prevladujočemu razumevanju podnebnih sprememb. Nekaj argumentov ima pri tem tudi Trump, saj ZDA zadnja leta prepričljivo vodijo v zmanjšanju izpuhov ogljikovega dioksida v svetu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine