Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Makedonija je dobila dostojnega šefa države

Stevo Pendarovski je kot cilj izpostavil demokratično in integrirano medetnično družbo in državo, ki bo vključena v Evropo.
Zmagovalec nedeljskih volitev je zagotovil, da bo predsednik državljanov in ne vladajoče stranke. FOTO: Reuters
Zmagovalec nedeljskih volitev je zagotovil, da bo predsednik državljanov in ne vladajoče stranke. FOTO: Reuters
6. 5. 2019 | 18:00
3:56
Stevo Pendarovski lahko predsedniški funkciji povrne ugled in kredibilnost. Glede na to, da ga bodo primerjali s predhodnikom, nima težkega dela. Čeprav ima predsednik predvsem protokolarno vlogo, je lahko korektiv izvršne oblasti. V tej vlogi je Gjorge Ivanov odpovedal na celi črti.

Novi predsednik Severne Makedonije je izredni profesor mednarodnih odnosov in mednarodne varnosti na ameriški fakulteti političnih ved UACS v Skopju. Politično kariero je začel leta 1998 kot pomočnik ter vodja analitičnega in raziskovalnega oddelka ministrstva za notranje zadeve. Bil je svetovalec za nacionalno varnost pokojnega predsednika države Borisa Trajkovskega in svetovalec za zunanjo politiko nekdanjega predsednika Branka Crvenkovskega.

V zadnjih dveh desetletjih ni bil nikoli v prvem ešalonu socialdemokratov (SDSM), vseskozi pa je bil v vrhu makedonske politike. Sodeloval je pri vseh odločitvah, tako da podrobno pozna njihovo politično in diplomatsko ozadje. Za predsedniški položaj se je kot kandidat SDSM potegoval že na volitvah leta 2014, ko je v drugem krogu izgubil z razliko 30.000 glasov. Šel je skozi vse politične bitke v državi in se v njih koval. Čeprav Pendarovski tako kot vlada podpira prespanski sporazum z Grčijo in spremembo imena države v Severno Makedonijo, to ni bil ključni razlog, da ga je vladajoča koalicija izbrala za skupnega predsedniškega kandidata.
 

Kandidat, ki nikoli ni šel ljudem v nos


V igri je bil najožji vrh SDSM. Prvak socialdemokratov in premier Zoran Zaev je očitno ocenil, da je Pendarovski zanesljivejša izbira, kot bi bili zunanji minister Nikola Dimitrov, obrambna ministrica Radmila Šekerinska Jankovska ali steber stranke in notranji minister Oliver Spasovski. Čeprav ni bil prva liga, je bil dober kandidat tudi zato, ker ni nikoli toliko izstopal, da bi šel ljudem v nos. Pokazalo se je, da je imel nacionalni koordinator za članstvo Severne Makedonije v Natu veliko možnosti za pridobitev glasov albanskih volivcev.

Pendarovski je v volilni kampanji napovedal ločitev od režima bivšega prvaka VMRO-DPMNE in premiera Nikole Gruevskega. FOTO: REUTERS/Ognen Teofilovski
Pendarovski je v volilni kampanji napovedal ločitev od režima bivšega prvaka VMRO-DPMNE in premiera Nikole Gruevskega. FOTO: REUTERS/Ognen Teofilovski


Pendarovski je študiral pravo in politične znanosti, v strokovni javnosti pa velja za poznavalca notranje in mednarodne politike. Po napovedih analitikov bo kot zavzet in predan politik kmalu zablestel v mednarodni skupnosti. Njegova odlika je, da zna hitro oceniti razmerje sil in povezovati teorijo s prakso. Pripisujejo mu tudi zdrav smisel za humor. Ko so napačno zapisali njegov priimek, se je odzval z besedami, da so eno ime že spremenili, tako da ni treba še njegovega.

Ker je zelo načitan in hitro niza misli, velja za zahtevnega sogovornika. To bi lahko bila tudi njegova šibka točka, ker mu bodo ljudje, ki se ne bodo vsebinsko poglobili v probleme, težko sledili in ga ne bodo razumeli. Čeprav je v volilni kampanji napovedal ločitev od režima bivšega prvaka VMRO-DPMNE in premiera Nikole Gruevskega, ki je po obsodbi na zapor zaradi korupcije pobegnil na Madžarsko, kjer je dobil politični azil, ni populist, ki poceni nabira politične točke.

Pendarovski je zagotovil, da bo predsednik državljanov in ne vladajoče stranke. Kot cilj je izpostavil demokratično ter integrirano medetnično družbo in državo, ki bo vključena v Evropo. Severna Makedonija potrebuje dostojnega šefa države. S Pendarovskim ga je dobila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine