Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Koreja je zaostrila protikadilsko zakonodajo

Država je po umrljivosti zaradi kajenja v svetovnem vrhu, kadi 45 odstotkov odraslih moških in 2,5 odstotka žensk.
Voditelj Severne Koreje Kim Džong Un je znan po tem, da serijsko kadi tudi v javnosti. FOTO: Rodong Sinmun
Voditelj Severne Koreje Kim Džong Un je znan po tem, da serijsko kadi tudi v javnosti. FOTO: Rodong Sinmun
J.B.P.
9. 11. 2020 | 08:00
3:59
Vsi trije severnokorejski veliki vodje – Kim Il Sung, Kim Džong Il in zdaj tudi Kim Džong Un so bili in najmlajši tudi še je strastni kadilci in to svojo strast so pogosto pokazali tudi v javnosti. Tudi sedanjega voditelja Kim Džong Una so kamere že ujele pri prižiganju cigarete ali pri kajenju. In to v Severni Koreji ni nič čudnega, saj je to dežela kadilcev. Po ocenah Svetovnega sklada za pljuča in Ameriškega združenja za rak namreč tu redno kadi kar 45 odstotkov odraslih moških in 2,5 odstotka žensk, med kadilci pa je tudi kakšnih šestnajst odstotkov dečkov, mlajših od petnajst let. Ocena Svetovne zdravstvene organizacije je nekoliko blažja in govori o 45 odstotkih moških kadilcev in o 33 odstotkih rednih dnevnih kadilcev med moškimi.

Že Kim Džong Unov ded Kim Il Sung (levo) je bil strasten kadilec. FOTO: Wikipedia
Že Kim Džong Unov ded Kim Il Sung (levo) je bil strasten kadilec. FOTO: Wikipedia


Takšna razširjenost kajenja ima seveda tudi hude posledice. In da bi te posledice omilili, so v državi že doslej imeli programe za zmanjševanje porabe tobaka, z najnovejšo zakonodajo pa so napovedali ostrejši boj proti tej obliki zasvojenosti. V četrtek je namreč severnokorejska vrhovna skupščina potrdila novi zakon o prepovedi tobaka, ki zelo zaostruje zakonski in družbeni nadzor nad kajenjem in prinaša številne nove prepovedi kajenja v javnih ustanovah in na javnih krajih, poroča The Guardian, ki se sklicuje na severnokorejsko državno tiskovno agencijo KCNA
 

Za bolj kulturno in higienično življenjsko okolje


Agencija v značilnem severnokorejskem slogu poroča, da je skupščina zakon, ki obsega 31 določil, sprejela zato, da bi zaščitila življenja in zdravje ljudstva ter da bi zagotovila »bolj kulturno in higienično življenjsko okolje«. Odslej bo po določilih tega zakona kajenje prepovedano v ustanovah za politično in ideološko usposabljanje, v javnih ustanovah, kot so gledališča in kinematografi, v jaslicah in otroških vrtcih, šolskih in zdravstvenih ustanovah, v prostorih trgovin in ponudnikov javnih storitev in v javnem transportu. Našteto kaže, kako sproščeno in vseprisotno je bilo kajenje v Severni Koreji doslej in kako zakoreninjena je ta strast med »delovnim ljudstvom«, pa tudi med elito. Toda »ljudstvo« najpogosteje kadi doma pridelan tobak ali poceni kupljenega, medtem ko so med elito uvožene, svetovno znane znamke cigaret statusni simbol. 

Uvožene in nekatere domače cigarete je v Severni Koreji mogoče kupiti v brezcarinskih prodajalnah. FOTO: Wikipedia
Uvožene in nekatere domače cigarete je v Severni Koreji mogoče kupiti v brezcarinskih prodajalnah. FOTO: Wikipedia

 

Visoka umrljivost zaradi kajenja


Kako bo novi zakon upošteval veliki vodja, bomo še videli. Za navadno ljudstvo pa zakon prinaša tudi visoke kazni, in ker je severnokorejski režim znan po svoji strogosti do državljanov, ni dvoma, da se bo vsaj v javnosti obseg kajenja zmanjšal. Kar bo za zdravje ljudstva gotovo koristno, saj je zdaj prav kajenje eden od najpogostejših vzrokov za umrljivost prebivalcev te države. Podatki o umrljivosti severnih Korejcev iz leta 2010 namreč kažejo, da je takrat kar 34 odstotkov odraslih moških in 22 odstotkov odraslih žensk umrlo zaradi vzrokov, ki so povezani s kajenjem. Letno naj bi tako zaradi kajenja umrlo več kot 55.000 prebivalcev te države. To je bila takrat najvišja umrljivost zaradi kajenja na svetu.

V Severni Koreji je kljub siceršnji slabi oskrbi z življenjskimi dobrinami tobaka vedno dovolj. Med prebivalci so bolj priljubljene močnejše vrste, cigaretni filtri so redkost. Domača industrija tobak prideluje na 53.000 hektarih kmetijskih površin, na leto ga pridelajo okrog 80.000 ton. Uvožene cigarete je mogoče kupovati v brezcarinskih prodajalnah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine