Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Koreja izstrelila novo balistično raketo

Gre za drugo poskusno izstrelitev v osmih dneh. Pjongang je s poskusom posredno odgovoril na nedeljsko srečanje voditeljev ZDA, Južne Koreje in Japonske.
Balistična raketa je bila po navedbah južnokorejskih sil izstreljena ob 10.48 po lokalnem času, kmalu po objavi izjave severnokorejske zunanje ministrice Choe Son-hui. FOTO: Anthony Wallace/AFP
Balistična raketa je bila po navedbah južnokorejskih sil izstreljena ob 10.48 po lokalnem času, kmalu po objavi izjave severnokorejske zunanje ministrice Choe Son-hui. FOTO: Anthony Wallace/AFP
STA
17. 11. 2022 | 08:15
17. 11. 2022 | 08:15
2:08

Severna Koreja je zgodaj davi izstrelila balistično raketo kratkega dosega v Japonsko morje, so sporočili iz južnokorejske vojske. Gre za drugo takšno poskusno izstrelitev v osmih dneh, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Malo pred izstrelitvijo je Seul skupaj z ameriško vojaško mornarico opravil »vnaprej načrtovano« vajo protiraketne obrambe, še piše v izjavi južnokorejskih oboroženih sil.

Balistična raketa je bila po navedbah južnokorejskih sil izstreljena ob 10.48 po lokalnem času, kmalu po objavi izjave severnokorejske zunanje ministrice Choe Son-hui. Ministrica je namreč pred tem ZDA danes sporočila, da se bo Pjongjang »silovito odzval« na krepitev varnostnega sodelovanja Washingtona z Južno Korejo in Japonsko.

Pjongang je s poskusom posredno odgovoril tudi na nedeljsko srečanje voditeljev ZDA, Južne Koreje in Japonske ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Phnom Penhu. V skupni izjavi po srečanju so ameriški predsednik Joe Biden, japonski premier Fumio Kishida in južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol napovedali »močan in odločen odgovor«, če bo Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus.

Stanje na Korejskem polotoku ostaja napeto, potem ko je Pjongjang v nasprotju s sankcijami ZN v zadnjih tednih opravil več raketnih poskusov.

Seul in Washington sicer že več mesecev opozarjata, da je Severna Koreja pripravljena izvesti nov jedrski poskus, ki bi bil že sedmi v državi in prvi po letu 2017.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine