Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Senatorka slovenskih korenin o Kavanaughu: Če bi se jaz tako obnašala, bi me vrgel iz dvorane

Kandidat za vrhovnega sodnika je na senatorkino vprašanje jezno izbruhnil in se ji kasneje za to tudi opravičil. 
Stari starši Amy Klobuchar so v ZDA prišli iz Slovenije. FOTO: Reuters
Stari starši Amy Klobuchar so v ZDA prišli iz Slovenije. FOTO: Reuters
A. I.
28. 9. 2018 | 15:50
28. 9. 2018 | 22:52
3:29
Demokratska senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar se je včeraj zapletla v zanimiv besedni dvoboj s kandidatom za vrhovnega sodnika Brettom Kavanaughom. Kasneje je za CBS This Morning dejala, da bi jo sodnik v primeru podobnega obnašanja nemudoma vrgel iz sodne dvorane.

Klobucharjeva, ki ima slovenske korenine (njen praded Mihael Klobučar se je rodil na Tanči gori v Beli Krajini), je kandidata za vrhovnega sodnika na zaslišanju vprašala, če se je kdaj tako napil, da je padel v nezavest. Kavanaugh je izbruhnil: »Ste se vi?«

Kasneje se ji je sicer opravičil za neprimerno vedenje, a odgovoril ji kljub temu - ni. Pa tudi njun besedni »ravs« je odmeval v javnosti. 

Klobuchar: »Ste se kdaj napili do nezavesti?«

Kavanaugh: »Ste se vi?«

Klobuchar: »Mi lahko odgovorite, sodnik? Torej, se to ni zgodilo, je to vaš odgovor?«

Kavanaugh: »Da, in radoveden sem, če ste se vi.«

Klobucharjeva je odgovorila za nasmeškom: »Nobenih težav z alkoholom nimam.«

Kavanaugh: »Tudi jaz ne.«

Senatorka je Bretta Kavanaugha vprašala, ali se je kdaj tako napil, da se je onesvestil. FOTO: Reuters
Senatorka je Bretta Kavanaugha vprašala, ali se je kdaj tako napil, da se je onesvestil. FOTO: Reuters


Vrgel bi me iz dvorane


»Če bi se jaz tako odzvala na sodnikovo vprašanje, bi me Brett Kavanaugh brez pomišljanja vrgel ven,« je večkrat poudarila Klobucharjeva. »Cenim njegovo opravičilo, a v resnici ni odgovoril na moje vprašanje. Pričanje dr. Christine Blasey Ford je bilo res prepričljivo.«

Ob tem je menda Kavanaughov nekdanji sostanovalec James Roche izjavil, da je postal Brett v alkoholiziranem stanju precej agresiven. A republikanci, ki imajo večino v ameriškem senatu, Rocheja niso povabili na pričanje pred senatnim odborom za pravosodje. Klobucharjevi se tako zdi, kot bi republikanska stranka nekaj skrivala. Ni ji po godu, da sta pred odborom nastopila le Fordova in Kavanaugh.

Demokratka iz Minnesote je pojasnila, da so imeli tudi v njeni družini izkušnje z alkoholom. Njen oče je precej pil, še pri 90-ih se udeležuje sestankov anonimnih alkoholikov. V mnogo ameriških družin se je prikradel alkohol, je dejala Klobucharjeva. 

»Tu sploh ne gre za to, ali je v srednji šoli pil, ampak ali govori resnico.«

Političarka se na namig, da bi znal Kavanaugh odleteti s sodniškega stolčka, četudi bo komaj potrjen, ni želela odzvati. O tem ne razmišljam, je dejala. »V tesnih pogovorih sem z nekaterimi republikanskimi kolegi in zatrdili so mi, da še sami ne vedo, kako bodo glasovali.«

Vsi stari starši Amy Klobuchar so v Minnesoto prišli iz Slovenije in tam našli delo v rudnikih železa. Amy je leta 2006 kandidirala za mesto v ameriškem zveznem senatu in bila izvoljena kot prva ameriška senatorka iz Minnesote. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine