Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ryanair in Wizz Air z milijonskimi kaznimi

Ročna prtljaga je bistveni del zračnega prevoza, zato mora biti njen prevoz dovoljen brez dodatnih stroškov.
Ker večina potnikov nato izbere dražjo možnost, letalska prevoznika zaslužita precej dodatnega denarja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ker večina potnikov nato izbere dražjo možnost, letalska prevoznika zaslužita precej dodatnega denarja. FOTO: Tadej Regent/Delo
A. V.
22. 2. 2019 | 07:05
22. 2. 2019 | 08:16
2:02
Letalski prevozniki nenehno iščejo nove možnosti za zaslužek, največkrat na račun potnikov. Nizkocenovna prevoznika Ryanair in Wizz Air po novem dovoljujeta, da potniki na krov s seboj vzamejo le en manjši kos prtljage, za večji kos pa morajo plačati, kar sta prevoznika skrila pod mikavno oznako »priority«.



Ker večina potnikov nato izbere dražjo možnost, letalska prevoznika zaslužita precej dodatnega denarja, ki ga pred tem nista. Italijanski varuh konkurence je zato oba kaznoval. Irski Ryanair je moral plačati tri milijone evrov kazni in madžarski Wizz Air en milijon. Varuh konkurence je kazen obrazložil z dejstvom, da večina potnikov potuje z večjimi kovčki in torbami, kot jih brezplačno dovoljujeta Ryanair in Wizz Air, zato je dodatno zaračunavanje vir nepoštenega zaslužka.

Prevoznika za dodatno prtljago zahtevata doplačilo od pet do petindvajset evrov. FOTO: AFP
Prevoznika za dodatno prtljago zahtevata doplačilo od pet do petindvajset evrov. FOTO: AFP

 

Od pet do petindvajset evrov


V kazni so še obrazložili, da je ročna prtljaga bistveni del zračnega prevoza, zato mora biti njen prevoz dovoljen brez dodatnih stroškov. Osnovo za kazen so našli v evropskih direktivah, v katerih je določeno, da morajo biti predvidene in neizogibne dopolnitve vključene v ceno potnika.

Prevoznika za dodatno prtljago zahtevata doplačilo od pet do petindvajset evrov – odvisno, ali to možnost vzamete že ob nakupu, ob prijavi na let, ali šele pri vratih. Prav zato je letalska vozovnica na koncu vedno mnoga dražja od prvotne, ki jo kupec izbere pred plačilom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine