Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusi z raketami nad Zaporožje

Mrtvih najmanj 12 ljudi, 49 pa jih je iskalo bolnišnično oskrbo.
Po ruskem raketnem napadu. FOTO: Stringer/Reuters
Po ruskem raketnem napadu. FOTO: Stringer/Reuters
P. M., STA
9. 10. 2022 | 10:27
9. 10. 2022 | 10:31
2:18

Na jugovzhodu Ukrajine, v Zaporožju, 125 kilometrov oddaljenem od ruske jedrske elektrarne, je bilo ponoči v ruskih raketnih napadih ubitih najmanj 12 ljudi, 49 pa jih je iskalo bolnišnično oskrbo, povzema navedbe regionalnega guvernerja Reuters.

FOTO: Stringer/Reuters
FOTO: Stringer/Reuters

Devetnadstropna stavba je bila delno uničena, pet stanovanjskih zgradb je bilo zravnanih z zemljo, veliko več pa jih je bilo poškodovanih v ducat napadih, je Oleksandr Starukh, guverner, še sporočil v aplikaciji Telegram. Pod ruševinami je lahko še več ljudi, je opozoril; rešili so jih osem.

FOTO: Stringer/Reuters
FOTO: Stringer/Reuters

Pred tem je mestni uradnik Anatolij Kurtev ocenil, da so napadi zahtevali najmanj 17 smrtnih žrtev, medtem ko je osrednje vojaško poveljstvo dejalo, da bi lahko število žrtev naraslo na več deset. Mesto je po njegovih navedbah zadelo deset izstrelkov.

Reuters poročil ni mogel neodvisno preveriti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za absolutno zlo. Kot je zapisal na Telegramu, se 49 ljudi, med njimi šest otrok, po napadu zdravi v bolnišnicah. Zatrdil je, da bodo odgovorni odgovarjali pred zakonom in pred ljudmi.

Mesto Zaporožje, ki je pod nadzorom ukrajinskih oblasti, leži v bližini frontne črte, kjer potekajo boji v okviru obsežne ukrajinske protiofenzive proti ruskim enotam, ki so okupirale velike dele Ukrajine.

V regiji Zaporožje stoji tudi največja jedrska elektrarna v Evropi, ki je v soboto po ponovnem obstreljevanju znova izgubila zunanji vir napajanja za hlajenje reaktorja in je tako odvisna od lastnih generatorjev. Čeprav je šest reaktorjev v hladni zaustavitvi, potrebujejo elektriko za zagotavljanje jedrske varnosti in zaščite, vključno s hlajenjem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine