Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusi na območju nesreče rakete z jedrskim motorjem odredili evakuacijo

Ruska oblast sicer trdi, da evakuacija ni povezana z nesrečo, ki je zahtevala pet življenj in na območju povzročila kratkotrajen dvig radioaktivnosti.
Nesrečo rakete z jedrskim motorjem, v kateri je umrlo pet znanstvenikov, je potrdila državna jedrska družba Rosatom. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Nesrečo rakete z jedrskim motorjem, v kateri je umrlo pet znanstvenikov, je potrdila državna jedrska družba Rosatom. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
V. U.
13. 8. 2019 | 19:53
13. 8. 2019 | 19:53
2:41
Prebivalci vasi v bližini vojaške platforme Njonoksa ob obali Belega morja v regiji Arhangelsk na severozahodu Rusije, kjer je prišlo minuli četrtek do eksplozije, bodo morali zapustiti domove, piše mednarodni tisk, ki se sklicuje na rusko državno agencijo RIA-Novosti.

Nesreča je ostala več dni zavita v skrivnost, naposled je državna jedrska družba Rosatom objavila, da je do nje prišlo med testiranjem rakete s pogonom na izotope.

Oblast je, kot piše CNN, prebivalcem odredila, da območje Njonokse zapustijo v jutrišnjih jutranjih urah, evakuacija pa je po besedah vodje oddelka za odnose z javnostjo na območju pristaniškega kraja Severodvinsk povezana z načrtovanimi vojaškimi aktivnostmi. Prebivalce naj bi med 5. in 7. uro zjutraj evakuirali z vlaki.


 

Evakuacija uradno ni povezana z nesrečo


Časopis Novaya Gazeta je objavil, da je vojska prebivalcem povedala, da evakuacija ni povezana s posledicami eksplozije minuli četrtek, v katerem je sicer izgubilo življenje pet znanstvenikov. Ruski mediji so namigovali, da je šlo pri nesreči za preizkus rakete, ki je v Rusiji znana kot Burevestnik, kar je sicer oznaka vrste morske ptice. Gre za raketo na jedrski pogon, ki jo je Vladimir Putin svetu predstavil lani marca, imela naj bi neomejen doseg.

Eksplozija je sodeč po objavi lokalnih oblasti povzročila kratkotrajen dvig radioaktivnosti v Severodvinsku, a so to objavo zatem umaknili s portala. Podatka, za koliko se je radioaktivnost dvignila, niso navedli, po poročanju Reutersa pa je Greenpeace objavil, da je bilo povečanje kar dvajsetkratno. Prebivalci naj bi začeli uživati jodide, ki znižujejo učinke radioaktivnosti. Po pisanju BBC naj bi zvišana stopnja radioaktivnosti trajala 40 minut, drugi so omenjali tudi daljši dvig.

Zunaj Rusije so po nesreči potencialno zvišani stopnji radioaktivnosti sledili na Norveškem, a niso zaznali ničesar izrednega. Zaradi velike oddaljenosti eksplozije in južnih vetrov je malo verjetnosti, da bi jo zaznali tudi na Finskem, je izjavila direktorica tamkajšnje agencije za jedrsko varnost Pia Vesterbacka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine