Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rošade v ruskih vojaških strukturah v časih ofenzive na Harkov

Da je Vladimir Putin dokončno izgubil zaupanje v Šojguja, je postalo jasno pred mesecem dni po aretaciji Šojgujevega namestnika.
Sergej Šojgu in Vladimir Putin septembra 2018. FOTO: Alexey Nikolsky/AFP
Sergej Šojgu in Vladimir Putin septembra 2018. FOTO: Alexey Nikolsky/AFP
13. 5. 2024 | 11:10
13. 5. 2024 | 11:30
4:34

Vladimir Putin je – z dekretom – obrambnega ministra Sergeja Šojguja odstavil v časih, ko je ruska vojska sprožila ofenzivo v harkovski oblasti na severovzhodu Ukrajine, kjer potekajo srditi spopadi. Šojguja, ki je rusko obrambno ministrstvo vodil od leta 2012, bo na ministrskem položaju zamenjal nekdanji podpredsednik vlade, nekdanji minister za gospodarstvo in Putinov svetovalec Andrej Belousov. Odstavljeni Šojgu bo prevzel vodenje ruskega varnostnega sveta. 

Odstavitev Sergeja Šojguja – o njegovi menjavi se je govorilo od prvih tednov ruske agresije na Ukrajino naprej – in imenovanje Andreja Belousova mora potrditi zgornji dom ruskega parlamenta (svet federacije), a to je le formalnost. Na mestu vplivnega prvega moža ruskega varnostnega sveta bo padli obrambni minister zamenjal Nikolaja Patruševa, ki je svet vodil kar šestnajst let in je bil – kot nekdanji šef FSB – eden najbolj tesnih Putinov sodelavcev.

Da je Vladimir Putin dokončno izgubil zaupanje v Šojguja, ki je bil dolgo časa glavna tarča verbalnih napadov lani poleti v letalski »nesreči« umrlega voditelja zasebne varnostne organizacije Wagner Jevgenija Prigožina, je postalo jasno pred mesecem dni, ko je policija zaradi obtožb o korupciji aretirala Šojgujevega namestnika Timurja Ivanova.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da je bil Andrej Belousov za novega obrambnega ministra izbran zaradi potrebe po inovativnosti. »Danes na bojišču zmaguje tisti, ki je bolj odprt za inovacije in napredne ideje. Zato je v tem času razumljivo, da se je predsednik odločil, da bo rusko ministrstvo za obrambo vodil civilist,« je novinarjem sporočil Peskov, ki je pri tem napovedal še dodaten dvig ruskega obrambnega proračuna. »Zaradi dobro znanih geopolitičnih razmer se postopoma bližamo situaciji iz sredine osemdesetih let,« je dodal.

Zamenjavo na vrhu ruskega obrambnega ministrstva je treba razumeti tudi v kontekstu spreminjanja ruskega gospodarstva. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Zamenjavo na vrhu ruskega obrambnega ministrstva je treba razumeti tudi v kontekstu spreminjanja ruskega gospodarstva. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Strahovit ruski pritisk na severovzhodno Ukrajino

Zamenjavo na vrhu ruskega obrambnega ministrstva je treba razumeti tudi v kontekstu spreminjanja ruskega gospodarstva – to se od napada na Ukrajino 24. februarja 2022 naprej pospešeno spreminja v vojno gospodarstvo. Po besedah Peskova bo naloga novega obrambnega ministra »integrirati vojaško-industrijski kompleks v državno gospodarstvo«.

Medtem ko v Moskvi poteka kadrovska šahovska partija in se država pripravlja na obdobje dolgotrajnih vojn, ruska vojska stopnjuje napade na severovzhodu Ukrajine in ponovno okupira ozemlja, ki jih je zasedla v prvih tednih agresije in s katerih jih je ukrajinska vojska v protiofenzivi pregnala septembra 2022. Ruske sile se z več strani približujejo Harkovu, drugemu največjemu ukrajinskemu mestu. Najhujše razmere vladajo v okolici mesta Vovčanska, ki očitno postaja nova vroča točka bojišč v Ukrajini.

Tej zdaj kronično in akutno primanjkuje orožja, streliva in vojakov. Razmere so iz dneva v dan bolj kritične, kar priznavajo tudi v Kijevu, ki pospešuje mobilizacijo. »Razmere v Vovčansku so izjemno težke. Mesto je pod konstantnimi ruskimi napadi. Naša vojska izvaja protinapade in pomaga lokalnim prebivalcem,« je v nedeljo zvečer v televizijskem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V zadnjih dneh je ukrajinska vojska iz Vovčanska in okolice evakuirala že več kot 6000 ljudi. Izjemno intenzivni so tudi spopadi na bojiščih na vzhodu države, kjer dolgotrajni status quo počasi popušča. »Razmere se hitro spreminjajo – v smeri Kupjanska, Siverska, Limana in Pokrovska,« je danes dejal načelnik generalštaba ukrajinske vojske Oleksander Sirski.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine