Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Rokavski preliv ne bo pokopališče

Diplomatske napetosti zaradi prebežnikov, ki si želijo v boljše življenje.
Meje ubijajo, so spomnili številni, ki so v Calaisu, Dunkerquu in Parizu prižigali svečke v spomin na vse, ki so v iskanju boljšega jutri končali v Rokavskem prelivu. FOTO: Daniel Leal/AFP
Meje ubijajo, so spomnili številni, ki so v Calaisu, Dunkerquu in Parizu prižigali svečke v spomin na vse, ki so v iskanju boljšega jutri končali v Rokavskem prelivu. FOTO: Daniel Leal/AFP
26. 11. 2021 | 21:30
26. 11. 2021 | 21:34
5:17

V nadaljevanju preberite:

Življenja ugašajo, politični prepiri se netijo. Po nedavni tragični utopitvi 27 prebežnikov v Rokavskem prelivu so se toni med Parizom in Londonom zvišali, sploh po pismu, ki ga je britanski premier Boris Johnson naslovil na francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ga je, še preden bi ga ta videl, v četrtek ponoči najprej objavil na twitterju.

V pismu je, povedano poenostavljeno, predlagal, naj Francija prevzame nazaj migrante, ki poskušajo prebegniti na Otok. V Parizu so se, ogorčeni, odzvali tako, da je notranji minister Gérald Darmanin preklical povabilo britanski kolegici Priti Patel na sestanek o migracijah v Calaisu.            

Pred dnevi je med nezakonitim prečkanjem Rokavskega preliva, na poti iz Calaisa v Veliko Britanijo z napihljivim gumijastim čolnom, tragično preminilo najmanj 27 potnikov, večinoma Kurdov iz Iraka in Irana, med njimi menda sedem žensk in trije otroci. Usoden, za zdaj še nepojasnjen brodolom – trupla nesrečnikov so blizu britanske obale odkrili ribiči – je pretresel francosko javnost, ki je zahtevala pojasnila. Francoska politika je medtem po svoje obljubila, da bo naredila konec tihotapljenju ljudi. Kakor je izjavil predsednik Macron, »Francija ne bo dopustila, da bi se Rokavski preliv spremenil v pokopališče«.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine