Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Robert Kennedy mlajši napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah v ZDA

»Napovedujem svojo kandidaturo za demokratsko nominacijo,« je 69-letnik, čigar možnosti za uspeh so sicer omejene, dejal svojim podpornikom v Bostonu.
Robert Kennedy mlajši je sin nekdanjega demokratskega generalnega državnega tožilca in predsedniškega kandidata Roberta Kennedyja, ki so ga ubili v atentatu leta 1968, in nečak predsednika Johna F. Kennedyja, ki so ga ubili pet let prej. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Robert Kennedy mlajši je sin nekdanjega demokratskega generalnega državnega tožilca in predsedniškega kandidata Roberta Kennedyja, ki so ga ubili v atentatu leta 1968, in nečak predsednika Johna F. Kennedyja, ki so ga ubili pet let prej. FOTO: Brian Snyder/Reuters
STA
20. 4. 2023 | 07:50
20. 4. 2023 | 12:39
3:27

»Napovedujem svojo kandidaturo za demokratsko nominacijo,« je 69-letni Robert Kennedy mlajši, kontroverzni nečak v atentatu ubitega predsednika Johna F. Kennedyja, danes dejal svojim podpornikom v Bostonu. Prihodnje leto se bo tako – med drugim ob boku glasnega in kontroverznega Donalda Trumpa – pomeril na predsedniških volitvah v ZDA, a njegove možnosti za uspeh so omejene.

69-letnik je izjavo o kandidaturi pri zvezni volilni komisiji sicer vložil že v začetku aprila. Je eden redkih kandidatov, ki se je uradno podal v boj za nominacijo demokratov, ki je zamrznjen v pričakovanju odločitve predsednika Joeja Bidna. Pri svojih 80 letih je Biden zagotovil, da se »namerava« potegovati za drugi mandat, vendar svojega vstopa v kampanjo še ni uradno potrdil.

Robert Kennedy mlajši je sin nekdanjega demokratskega generalnega državnega tožilca in predsedniškega kandidata Roberta Kennedyja, ki so ga ubili v atentatu leta 1968. Prav tako pa je nečak ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki so ga ubili pet let prej, poroča AFP.

Teorije zarote o cepivih širi že od leta 2005

Nekoč je bil pisec knjižnih uspešnic in specializiran pravnik za okoljska vprašanja, ki se je med drugim ukvarjal z vprašanjem čiste vode, je pisal Guardian. Že skoraj dve desetletji pa je znan predvsem po svojih anticepilskih pogledih in delovanju. Robert Kennedy mlajši, sicer odvetnik, že od leta 2005 širi teorije zarote o cepivih, zlasti po povezovanju avtizma z eno od njihovih sestavin.

Njegova prizadevanja proti cepljenju so strokovnjaki za javno zdravje in člani njegove družine opisali kot zavajajoča in nevarna. Kennedyjeva prizadevanja so se okrepila med pandemijo covida-19 in razvojem cepiva. V tem obdobju je uspeh doživljala tudi njegova dobrodelna organizacija proti cepivom Children's Health Defence. Prihodki so se leta 2020 podvojili na 6,8 milijona dolarjev, je pisal Guardian. Leta 2021 je Kennedy izdal knjigo The Real Anthony Fauci, v kateri je obtožil vrhunskega zdravnika za nalezljive bolezni, da je pomagal pri »zgodovinskem državnem udaru proti zahodni demokraciji« in promoviral nedokazana zdravljenja covida, kot je ivermektin.

V množici na njegovem današnjem shodu je bilo več aktivistov, ki so nosili kape s slogani proti cepljenju. Na shodu, ki je potekal v Bostonu v zvezni državi Massachusetts, kjer živi družina Kennedy, je obljubil, da bo »končal delitve«, ki pestijo Združene države, in »Američanom končno povedal resnico«. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine