Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Reševalci še vedno iščejo preživele

Zaradi hudega deževja so Jordanijo prizadele katastrofalne poplave, ki so terjale vsaj 12 življenj. 
Iz Petre so evakuirali skoraj 4000 turistov. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
Iz Petre so evakuirali skoraj 4000 turistov. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
P.V.
11. 11. 2018 | 09:35
11. 11. 2018 | 09:45
2:23
Po poročanju lokalnih medijev je v starodavnem mestu Petra v najhujših poplavah zadnjega desetletja svoje življenje izgubilo že 12 oseb. Med njimi tudi dva otroka ter voznik, ki je sodeloval v reševalni akciji.

Reševalci nadaljujejo z iskanjem pogrešanih, na južnem delu mesta Maan pa so lokalne oblasti odprte zatočišče, kamor so se zatekli številni domačini in turisti. Hudo deževje se je sicer začelo v petek okoli ene ure po lokalnem času ter je prenehalo po dobri uri. Okoli tretje ure po lokalnem času pa je v ozko sotesko prodrla voda, ki je področje poplavila v nekaj minutah. 

Reševalci iščej preživele. FOTO: Raad Adayleh/Ap
Reševalci iščej preživele. FOTO: Raad Adayleh/Ap


Ogromno ljudi še vedno pogrešajo, tako da bo število žrtev najverjetneje še naraslo. Med drugim še vedno iščejo deklico, ki je bila s starši ujeta v avtomobili, ki ga je odnesla blatna deroča voda. Po poročanju lokalne televizije so katastrofalne poplave posledica globalnih klimatskih sprememb ter slabega stanja lokalne infrastrukture. »Širom Bližnjega Vzhoda smo v zadnjih nekaj dnevih videli obsežne poplave, ki jih ni bilo moč pričakovati. Infrastruktura v teh peščenih predelih seveda ni zmožna kljubovati tovrstnim razmeram,« je za Al Jateera pojasnil meteorolog Rob McElwee.

Drugače so do nadaljnjega odpovedani vsi turistični izleti do arheoloških najdišč tega starodavnega mesta, ki sodi v Unescovo svetovno dediščino. Oblasti pa so morale iz antičnega mesta Petra evakuirati 3762 turistov, ki so pred vodo zbežali na višje ležeče predele. 

Visoka voda je odnašala vse pred seboj. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters
Visoka voda je odnašala vse pred seboj. FOTO: Muhammad Hamed/Reuters


Katastrofalne poplave so državo prizadele le dva tedna po tem, ko je v tragični nesreči avtobusa umrlo 21 ljudi, večinoma otrok na šolskem izletu. Zaradi nesreče sta takrat odstopila minister za šolstvo ter minister za turizem, saj sta naletela na številne kritike glede samega reševanja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine