Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Reševalci se do nekaterih prizadetih območij še niso prebili

Pogovarjali smo se s slovenskim misijonarjem v Mozambiku.
Beira, Mozambik FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP
Beira, Mozambik FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP
21. 3. 2019 | 07:50
21. 3. 2019 | 21:24
4:07
Reševalci se trudijo, da bi prispeli do preživelih v poplavljenih krajih v Mozambiku, ki jih je prizadel tropski ciklon Idai. Ta je opustošil predvsem pristaniško mesto Beira, kjer imajo po besedah reševalcev le še za nekaj dni čiste pitne vode. Ciklon, ki je divjal že prejšnji teden, je prizadel tudi sosednji državi Zimbabve in Malavi.

Skupno število mrtvih je že preseglo število 400 – zaenkrat uradno 242 v Mozambiku in 139 v Zimbabveju in 56 v Malaviju –, a to ni končna statistika žrtev ciklona. Veliko preživelih je še vedno ujetih na strehah in drevesih, poročajo tuji mediji.

Predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa je razglasil dva dneva žalovanja, Združeni narodi so objavili napoved, da bo v tej državi v prihodnjih treh mesecih potrebovalo pomoč v obliki hrane 200.000 prebivalcev.

V teh državah so tudi slovenski misijonarji, ki delujejo v okviru Slovenske karitas. Anton Grm trenutno deluje v glavnem mestu Mozambika, ki ga divjanje narave ni prizadelo. »Uničeno je predvsem mesto Beira, kjer je porušenih 90 odstotkov stavb. Največja težava je, da je dostop do mesta onemogočen, saj so uničeni mostovi in ceste. Prav tako ni elektrike, prekinjene so komunikacijske vezi,« je povedal za Delo.

Beira, Mozambik FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP
Beira, Mozambik FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP


Ciklon je nato z obale potoval še v notranjost celine in smrtne žrtve terjal tudi v Zimbabveju. »Uradni podatki o mrtvih so pravzaprav nizki glede na opustošenje. A se bodo verjetno spremenili, saj se reševalci do nekaterih gosto poseljenih prizadetih območij še niso prebili,« je pojasnil Grm.

Beira je za Mozambik izjemnega pomena, saj je bil to trgovski koridor, je dodal. »To je bilo razvito pristaniško mesto, prek katerega je potekala trgovina z Azijo. Prek mesta sta potekala uvoz in izvoz premoga.«

Posnetek satelita Copernicus Sentinel-1 kaže razsežnosti poplav, ki so na posnetku obarvane rdeče. FOTO: ESA/AFP
Posnetek satelita Copernicus Sentinel-1 kaže razsežnosti poplav, ki so na posnetku obarvane rdeče. FOTO: ESA/AFP


Nevihtni sistem, ki se je prejšnji četrtek izoblikoval v tropski ciklon z vetrovi s hitrostjo več kot 170 kilometrov na uro, je že pred tem povzročil močno deževje, zato so tudi močno narasle nekatere reke.

»Prvo, kar vidite na prizadetem območju, je uničenje in veliko vode,« je za Reuters povedal Get Verdonck iz organizacije Zdravniki brez meja. Zaradi poplav je močno prizadeto tudi območje ob reki Buzi zahodno od Beire.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine