Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Republikanec Mike Johnson je novi predsednik predstavniškega doma

Konservativni predstavnik iz Louisiane predstavlja ameriško politično in ideološko razdeljenost.
Novi predsednik ameriškega predstavniškega doma Mike Johnson. Foto Nathan Howard/Reuters
Novi predsednik ameriškega predstavniškega doma Mike Johnson. Foto Nathan Howard/Reuters
25. 10. 2023 | 20:00
25. 10. 2023 | 20:08
5:05

Po 22. dneh kaosa in treh neuspešnih imenovancih ZDA končno dobivajo tretjega najpomembnejšega politika države, predstavnik iz Louisiane Mike Johnson bo novi predsednik predstavniškega doma. Z vsemi navzočimi republikanskimi glasovi – in brez demokratskih -  je 51-letni odvetnik ustavnega prava združil vse struje konservativnih kongresnikov. Pridobil si je tudi naklonjenost prejšnjega predsednika Donalda Trumpa, ki kot ponovni kandidat za Belo hišo 2024 prepričljivo vodi na  konservativnih raziskavah javnega mnenja.

Levi in desni kongresniki Johnsonu priznavajo, da je osebno prijazen ter se zavzema za civilizirano razpravo. Član republikanske krščanske desnice pa je znan tudi po odločnem zavračanju pravice do umetne prekinitve nosečnosti, ki je republikancem že na zadnjih kongresnih volitvah odvzelo pričakovani »rdeči val«. K večji zmernosti pri tem vprašanju poziva celo Trump, ki je prizadevanja prejšnjega kandidata za predsednika predstavniškega doma Toma Emmerja uničil z enim samim tvitom, v katerem ga je označil za rina »republikanca le po imenu« ter tragično napako.

Mike Johnson bo po pričakovanjih republikanski del kongresa bolj potiskal v smer Trumpovega gibanja »naredimo Ameriko spet veliko« (maga). Floridski predstavnik Matt Gaetz je prav v znamenju velikih konservativnih ideoloških premikov v začetku meseca spodkopal dosedanjega republikanskega predsednika predstavniškega doma Kevina McCarthyja. Ideološki in politični pretresi pa niso omejeni na ameriške konservativce. Demokratski predsednik Joe Biden svojo stranko kljub predvolilnim sredinskim obljubam pomika k socialistični levici, levo od obeh velikih ameriških političnih strank po napadu Hamasa na Izrael delijo še trenja med zagovorniki in nasprotniki judovske države.

Prejšnji predsednik Donald Trump odločilno vpliva na svojo stranko. Foto Brendan Mcdermid/Reuters
Prejšnji predsednik Donald Trump odločilno vpliva na svojo stranko. Foto Brendan Mcdermid/Reuters

Republikanski kongresniki bolj enotno podpirajo Izrael pri obrambi pred napadalci, ki oporekajo njegovi pravici do obstoja, zato pa so bolj v dvomih pri gigantskih vsotah, ki jih Bidnova administracija namenja Ukrajini. Sodobni ameriški razkoli v veliki meri potekajo tudi po socialni črti, potem ko se je newyorški milijonar Donald Trump prelevil v največjega zagovornika ameriških poražencev globalizacije s kitajskim predznakom. Kot takšen si je pridobil simpatije velikega dela delavskega razreda osrednje Amerike.

Nerazumevanje gospodarskih in tehnoloških elit ter drugih iz velikih mest atlantske in pacifiške obale za zahteve okrogle tretjine volivcev je tako veliko, da se v ameriški javnosti v rednih presledkih pojavljajo predlogi razdelitve države, ki je zaradi tega enkrat že šla skozi krvavo državljansko vojno. Mnogi na ameriški levici ne vidijo velike razlike med največjimi kongresnimi ameriškimi nacionalisti, za kakršnega velja  v enem od prejšnjih glasovanj poraženi predstavnik iz Ohia Jim Jordan ali Matt Gaetz, ter novim predsednikom predstavniškega doma Mikom Johnsonom.

Floridski predstavnik Matt Gaetz je sprožil spopad za bolj konservatvni kongres. Foto Justin Sullivan Getty Images Via Afp
Floridski predstavnik Matt Gaetz je sprožil spopad za bolj konservatvni kongres. Foto Justin Sullivan Getty Images Via Afp

Predstavnika iz Louisiane zdaj čaka hitra akcija za konservativno razumevanje zveznega proračuna, ki bi ga morali po prepričanju Gaetza in drugih sprejemati za vsako proračunsko področje posebej in ne kot že vse od konca sedemdesetih let minulega stoletja v nepreglednem »omnibusu«. Takšen sistem po prepričanju kritikov omogoča vključevanje visokih sredstev za lobiste, ki potem naklonjenim politikom vseh barv vračajo uslugo s financiranjem njihovih kampanj in drugega, ter tako korumpirajo ameriški politični sistem.

Tveganje je ustavitev delovanja ameriške vlade, za katero volivci običajno krivijo republikance, na prvo bombo pa bo novi konservativni predsednik predstavniškega doma stopil z obljubo objave vseh video posnetkov vdora Trumpovih privržencev v kongres s 6. januarja 2021. Številni republikanski volivci verjamejo, da so nasilje med potrjevanjem elektorske zmage sedanjega predsednika Joeja Bidna sprožili preoblečeni sodelavci zveznega preiskovalnega FBI v sodelovanju s prejšnjo demokratsko predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi, da bi tako prikrili ukradene volitve. Z obtožbami, da so bile te odvzete Trumpu, je soglašal novi predsednik predstavniškega doma Mike Johnson, pod njim pa je pričakovati tudi odločno nadaljevanje preiskovanja finančnih poslov predsednika Bidna in njegove družine.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine