Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Republikansko kislo grozdje iz Ohia

Kopičijo se znaki, da desnico v ZDA čaka težka volilna jesen.
Republikanec Troy Balderson je v Ohiu zbral 50,2 odstotka glasov, demokrat Danny O&#39;Connor<strong> </strong>(na sliki) pa 49,3 odstotka. FOTO: AP
Republikanec Troy Balderson je v Ohiu zbral 50,2 odstotka glasov, demokrat Danny O&#39;Connor<strong> </strong>(na sliki) pa 49,3 odstotka. FOTO: AP
9. 8. 2018 | 06:00
5:39
New York – Ameriški volilni ­torki so vse bolj natančno opazovani­ oraklji pred jesenskimi kongresnimi volitvami. Če je verjeti dogajanju v Ohiu, so republikanci v težavah, saj so na nadomestnem glasovanju v nekoč konservativnem okrožju morda dosegli zelo tesno zmago.

Nadomestne volitve zveznega poslanca v 12. okrožju zvezne države Ohio so imele v resnici le prestižen pomen, saj bodo volivci že čez tri mesece morali ponoviti vajo. Toda kljub temu so republikanci vložili vanje na milijone dolarjev, preplavili okrožje s strupenimi oglasi in uporabili vse težko topništvo, ki jim je bilo na voljo. V tekmo se je vključil tudi Donald Trump in priredil volilno zborovanje v Ohiu. In to za glasovanje, ki bi moralo biti rutinsko, saj je bilo okrožje desetletja trdno v rokah desnice, Trump pa je leta 2016 zmagal z 11 odstotnimi točkami prednosti.

Na desnici so včeraj razglašali zmago, toda ta še zdaleč ni zagotov­ljena, saj je tekma po večini analiz preveč tesna, da bi lahko razglasili zmagovalca. Republikanec Troy Balderson je zbral 50,2 odstotka glasov, demokrat Danny O'Connor 49,3 odstotka, še vedno pa je treba prešteti več tisoč predčasnih glasovnic, ki lahko spremenijo ­rezultat.

Večina analitikov se strinja, da je zasuk malo verjeten in da bo Balderson ostal na prvem mestu, toda če bi se razlika med njima zmanjšala na manj kot pol odstotka, bi bilo po zakonodaji Ohia potrebno ponovno štetje glasovnic. To pomeni, da še dneve, morda celo tedne, ne bo mogoče uradno razglasiti zmagovalca. A naj na desnici še tako preobračajo rezultate in trdijo, da predčasne volitve niso verodostojen vetrokaz pihanja jesenskih vetrov (na to opozarjajo tudi nekateri analitiki, kot denimo sloviti Charles Cook), po torku v stranki zvonijo alarmi, saj je glasovanje še en znak bliskovitega spreminjanja volilnega razpoloženja v Trumpovi eri. Nekoč republikanska premožna predmestja so glasovala za demokrata, Baldersona je rešilo konservativno podeželje, kjer je zmagoval z veliko razliko.

Nekoč republikanska premožna predmestja so glasovala za demokrata. FOTO: Reuters
Nekoč republikanska premožna predmestja so glasovala za demokrata. FOTO: Reuters

 

Zasuk na levo


Predmestni Američani vse bolj jasno kažejo odpor do 45. predsednika ZDA, kar po besedah političnega analitika Billa Schneiderja »dramatično spreminja podobo republikanske stranke«. Ta za zdaj kljub temu stavi na Trumpovo karto, pri čemer se ta hvali, da kandidati, ki jih podpre, zmagajo. Tudi po tesnem rezultatu v Ohiu je na twitterju razglasil, da se lahko Balderson za zmago zahvali le njemu, saj naj bi njegov govor na sobotnem zborovanju prinesel zasuk po slabih obetih v predčasnem glasovanju. Drži, da predsednik privablja več volivcev na volišča, toda hkrati smo priča velikemu zasuku razpoloženja volivcev, po pisanju Nathaniela Rakicha iz spletnega časnika FiveThirtyEight so se rezultati predčasnih volitev v zadnjem letu v povprečju pomaknili za 16 odstotnih točk bolj na levo.

Demokrati morajo novembra dobiti 23 sedežev v poslanski zbornici kongresa, če želijo prevzeti večino. Republikanci imajo v svojih rokah 69 volilnih okrajev, kjer je Trump pred dvema letoma zmagal z manjšo razliko, kot je v 12. okrožju Ohia, ali pa je v njih zmagala Hillary Clinton. Cookovo politično poročilo v analizah navaja, da je takšnih okrožij kar 72. »V resnici je šokantno, saj bi morali biti priča zanesljivi zmagi, pa nismo,« je republikanski guverner Ohia John Kasich odkritosrčno označil dogajanje. Dodatna težava za republikanske kandidate je, da po torku še manj vedo, ali naj se oprimejo spornega predsednika ali nastopijo proti njemu. Trumpova podpora med Američani je še vedno na zgodovinsko nizki ravni, hkrati za njim stoji zvesto jedro konservativnih volivcev na desnici, ki so pripravljeni oditi na volišča.


Strašilo in bavbav


Brez podpore desne baze republikanci na morejo več zmagati, zlasti na vmesnih kongresnih volitvah, ko odhajajo na volišča politično najbolj opredeljeni in razgreti Američani. Toda desnica bo za ohranitev kongresne večine potrebovala tudi glasove s sredine in iz predmestij, kjer so vse bolj ogorčeni ob dogajanju v Beli hiši. Denimo nad takšnimi izbruhi predsednika, kot je bil petkov napad na košarkarja Lebrona Jamesa, zelo priljubljenega v Ohiu. Jamesa je vzela v bran celo prva dama Melania Trump, na desnici pa se vse bolj bojijo polen pod noge, ki predsedniku ne škodijo preveč, zato pa odvračajo neodvisne volivce.

Lebrona Jamesa je vzela v bran celo prva dama ZDA Melania Trump.<strong> </strong>FOTO: AFP
Lebrona Jamesa je vzela v bran celo prva dama ZDA Melania Trump. FOTO: AFP


Hkrati smo priča Trumpovemu učinku, velikemu porastu energije v obeh taborih, saj neobičajni predsednik sproža odločne odzive na obeh polih. V torek je v Ohiu glasovalo 37 odstotkov volilnih upravičencev, kar je precej veliko za nadomestne volitve, in to tik pred kongresnimi, zato politični analitiki za jesen napovedujejo precej bolj zavzete volivce, kot so jih navajeni v letih brez predsedniške tekme na volilnih lističih. Če je Trump strašilo za demokrate, je bavbav za desnico prva poslanka demokratov Nancy Pelosi, ki jo konservativna Amerika še vedno črti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine