Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Republikanska zmaga v zadnji senatni tekmi

Cindy Hyde-Smith iz Misisipija je v drugem krogu kljub obtožbam o rasizmu obranila svoj senatni sedež
Donald Trump je stranki pomagal, da je v včerajšnjem drugem krogu volitev obdržala senatni sedež v Misisipiju. Tako si je zagotovil trdno podporo zgornjega doma kongresa. FOTO Carlos Barria/Reuters
Donald Trump je stranki pomagal, da je v včerajšnjem drugem krogu volitev obdržala senatni sedež v Misisipiju. Tako si je zagotovil trdno podporo zgornjega doma kongresa. FOTO Carlos Barria/Reuters
Sebastijan Kopušar
28. 11. 2018 | 06:25
28. 11. 2018 | 06:30
3:41
Zmaga za republikanko v izjemno konservativni zvezni državi ne bi smela biti presenečenje, še posebej ker sta jo podprla predsednik države in guverner, oba zelo priljubljena v Misisipiju. Toda demokrat je v zadnjih dneh močno zmanjšal zaostanek, potem ko so na plan prišle izjemno sporne izjave Hyde-Smithove.

Misisipi je država z nasilno zgodovino in linčanji temnopoltih Američanov, rasna nestrpnost je v posameznih delih prisotna še danes. Ko je lokalni časnik objavil posnetek republikanke, na katerem je skupini farmerjev dejala »če me povabite na javno obešanje, bom v prvi vrsti«, so na plan izbruhnile vse surove podobe iz časov rasne segregacije. Temnopolti Espy, kmetijski minister v prvem mandatu Billa Clintona, je hitro pograbil priložnost in začel opozarjati, da tekmica predstavlja temačno podobo zvezne države, zato ni njena primerna predstavnica v Washingtonu. »Ne vem, kaj je v vašem srcu, vsi pa vemo, kaj je prišlo iz vaših ust,« ji je očital.

Hkrati se je trudil, da ni preostro planil po njej, saj ni želel povsem odtujiti pomembne skupine konservativnih belih volivcev, zelo občutljive na igranje z rasno karto. Republikanci so za zaprtimi vrati priznavali, ne gre samo za ponesrečeno izjavo, Hyde-Smithova je motovilila tudi s svojim odzivom in se opravičila šele teden pred glasovanjem. Pa še takrat Espyja okrivila, da je izkrivil njene besede za politične točke. Toda niso ji koristile niti fotografije iz preteklosti, ko je obiskala dom Jeffersona Davisa, predsednika rasistične konfederacije v državljanski vojni in nosila simbole južnjaških upornikov. Ali pa njeno prizadevanje v senatu Misisipija, da bi državljansko vojno preimenovali v vojno med državami.
 

Podpora predsednika


Vse to ni zmotilo samooklicanega nacionalista v Beli hiši in je v ponedeljek prišel na dve zborovanji s kandidatko. Donald Trump, ki se ves čas sooča z vprašanji, ali podpira beli nacionalizem, je na ameriškem Jugu še vedno precej priljubljen. Predsednik je že v prvem krogu, ki je potekal na volilni torek 6. novembra, stopil na stran Hyde-Smithove in ji tako pomagal, da je zbrala največ glasov med kandidati na desnici, čeprav so mnogi dvomili v njeno prepričljivost. Ni pa ji uspelo preseči meje 50 odstotkov glasov, zato se je včeraj pomerila z drugouvrščenim Espyjem.

Temu na volišča ni uspelo privabiti dovolj temnopoltih volivcev (ki predstavljajo okoli 35 odstotkov volilnega telesa zvezne države) in prepričati vsaj četrtine belih, oboje bi bilo potrebno, da bi demokrati po štirih desetletjih spet imeli senatorja v Misisipiju. Po neuradnih rezultatih je Hyde-Smithova zbrala 53 odstotkov glasov, Espy 47 odstotkov, kljub porazu spodbuden rezultat za demokrate. Na podeželju so prepričljivo izgubili, toda njihov kandidat je dobil precej podpore med izobraženimi belimi volivci v predmestjih, kar demokratom daje upanje, da jim niso več nedosegljive niti najbolj konservativne trdnjave desnice.

Republikanci imajo sedaj 53 sedežev v stočlanskem zveznem senatu in so svojo prednost povečali za dva. Kar pomeni, da bodo zlahka potrjevali Trumpove kandidate in predstavljali predsednikovo oporo v kongresu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine