Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rekordna količina padavin v Sydneyju povzročila poplave in pogasila požare

Območja, prizadeta od požarov, so še posebej nagnjena k poplavam. Obilne padavine so napolnile rezervoarje za vodo.
FOTO: David Gray/Reuters
FOTO: David Gray/Reuters
Š. J.
10. 2. 2020 | 09:40
10. 2. 2020 | 10:02
2:28
Avstralska meteorološka agencija je sporočila, da je v zadnjih štirih dneh v Sydneyju padlo 391,6 milimetra dežja, kar je trikrat več od februarskega povprečja. Sydney je tako zajelo najmočnejše deževje v zadnjih 30 letih in s tem povzročilo obilne poplave in posledično številne nevšečnosti v prometu.

Približno 100.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, poroča BBC. Samo v Sydneyju so reševalne službe med koncem tedna rešile 200 ljudi, nekaj ljudi je bilo ranjenih.

Mnoge, ki živijo na nizkoležečih predelih ob obali, so evakuirali ali pa so v pripravljenosti zapustiti domove. Pristojne službe so prebivalcem svetovale, naj v ponedeljek ostanejo doma, da se ognejo morebitnim nevšečnostim.

Pešci v Sydneyju v borbi z močnim vetrom. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Pešci v Sydneyju v borbi z močnim vetrom. FOTO: Loren Elliott/Reuters

 

Deževje pripomoglo k pogasitvi požarov


Gasilci so deževje označili za »najboljšo možno novico v zadnjem času«, saj je dež pogasil več kot 30 požarov, med drugim tudi največja gozdna požara, ki sta pustošila po zvezni državi Novi Južni Wales. V nedeljo so tako ugasnili ognjeni zublji v okolici mesta Shoalheaven, kjer je gorelo 74 dni, uničilo pa je 500.000 hektarov in 312 domov, ter v Gospers Mountainu severozahodno od Sydneyja, kjer je od lanskega oktobra pogorelo kar 512.000 hektarov.


Vodni zbiralniki se polnijo


Prostrana območja, prizadeta od požarov, so še posebej nagnjena k poplavam, so sporočili z avstralske meteorološke agencije, saj hitro premikajoče se vode prenašajo ogromne količine naplavin.



Po večletni suši so močne padavine napolnile rezervoarje vode na jugovzhodnem območju Avstralije. Jez Warragamba, ki Sydney oskrbuje s pitno vodo, je danes 70-odstotno poln, potem ko je bil konec prejšnjega tedna zapolnjen le 42-odstotno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine