Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Razmere v Franciji se umirjajo, manj je tudi aretacij

Policija je ponoči po vsej državi aretirala 16 ljudi. Pri tem ni bil poškodovan noben policist, je danes sporočilo francosko notranje ministrstvo.
Plakat z napisom »Vsi sovražijo nasilje«. Protesti in nemiri so izbruhnili po smrti 17-letnika alžirskega rodu, na katerega je minuli torek zvečer med nadzorom prometa v pariškem predmestju Nanterre streljal policist. FOTO: Francois Nascimbeni/AFP
Plakat z napisom »Vsi sovražijo nasilje«. Protesti in nemiri so izbruhnili po smrti 17-letnika alžirskega rodu, na katerega je minuli torek zvečer med nadzorom prometa v pariškem predmestju Nanterre streljal policist. FOTO: Francois Nascimbeni/AFP
STA
5. 7. 2023 | 11:02
5. 7. 2023 | 11:36
2:20

V Franciji so se po večdnevnih nemirih, ti so izbruhnili po smrti najstnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist, razmere pretežno umirile. Policija je ponoči po vsej državi aretirala 16 ljudi. Pri tem ni bil poškodovan noben policist, je danes sporočilo tamkajšnje notranje ministrstvo.

Spopadi med policijo in izgredniki so se osmo noč nemirov večinoma umirili, so sporočile francoske oblasti.

Po podatkih notranjega ministrstva je policija ponoči po vsej državi aretirala 16 ljudi, od tega sedem v Parizu in okolici. Na vrhuncu nemirov konec minulega tedna je bilo v eni sami noči aretiranih 1300 ljudi.

image_alt
Nasilje je vedno napačen odgovor

Od torka do danes je bilo poškodovanih osem stavb, zažgana 202 zabojnika in druga infrastruktura na ulicah, poleg tega so izgredniki zažgali 159 vozil. Tarča napada so bile štiri policijske postaje, pri čemer pa nihče ni bil poškodovan, poročilo notranjega ministrstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je še naprej v pripravljenosti, na ulicah francoskih mest je patruljiralo 45.000 policistov, je še navedlo ministrstvo.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek nakazal, da je vrhunec nemirov mimo, vendar je po njegovem mnenju treba ostati »previden«. Napovedal je okrepljeno pomoč mestom, v katerih so bile uničene stavbe in javna infrastruktura.

Protesti in nemiri so izbruhnili po smrti 17-letnika alžirskega rodu, na katerega je minuli torek zvečer med nadzorom prometa v pariškem predmestju Nanterre streljal policist. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Policist je obtožen naklepnega uboja in je v priporu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine