Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prvi primeri okužbe tudi v Gorici, Trstu in Vidmu, v Sloveniji vsi testi negativni

Okužena oseba iz Gorice je v karanteni doma in nima hujših zdravstvenih težav. Vse izobraževalne ustanove in vrtci v FJK ostajajo zaprti do 8. marca. 
Gre za petdesetletnika iz Gorice, ki naj bi se okužil v bolnišnici v Trevisu, kjer je bil na obisku pri sorodniku. FOTO: AFP
Gre za petdesetletnika iz Gorice, ki naj bi se okužil v bolnišnici v Trevisu, kjer je bil na obisku pri sorodniku. FOTO: AFP
STA
1. 3. 2020 | 08:24
1. 3. 2020 | 20:45
5:09
Prve primere okužb z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v Trstu in Vidmu, so sporočili iz italijanske dežele Furlanija - Julijska krajina (FJK) ob meji s Slovenijo. Kot so dodali, so zaznali tri primere v Vidmu in enega v Trstu, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo na spletni strani. Že v soboto so okužbo potrdili pri 50-letniku iz Gorice.



Za vse novo odkrite okužene skrbi deželna sanitarna služba, so pojasnili pristojni. Medtem 50-letnik iz Gorice, pri katerem so okužbo potrdili v soboto in je bil prvi primer v FJK, kaže simptome bolezni covid-19, a njegovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče, so dodali. Ostaja v karanteni na domu, tako kot ostalih šest ljudi, ki so bili z njim v stiku. Okužil se je v bolnišnici v Trevisu, kjer je bil na obisku pri sorodniku.

Vsi trije okuženi v Vidmu so profesorji, ki so se 20. in 21. februarja udeležili seminarja v tem mestu, na katerem je sodeloval tudi neki okuženi iz Piemonta.

Uradno informacijo o prvih primerih okužbe s koronavirusom v FJK so danes dobili tudi na Mestni občini Nova Gorica. Župan Klemen Miklavič je zato pri zdravstvenih ustanovah na območju znova preveril pripravljenost. »Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru,« so na občini zapisali v sporočilu za javnost.

Miklavič je danes poklical tudi vodstva goriških igralnic. »Po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov,« so zapisali.

Vse izobraževalne ustanove in vrtci v FJK ostajajo zaprti do 8. marca. 

V Italiji se je sicer število okuženih povzpelo na več kot 1600, 34 ljudi pa je umrlo. Največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja.



V Južni Koreji, ki je po številu okužb na drugem mestu, so danes zabeležili 376 novih primerov, skupaj že 3526. FOTO: AFP
V Južni Koreji, ki je po številu okužb na drugem mestu, so danes zabeležili 376 novih primerov, skupaj že 3526. FOTO: AFP


V Sloveniji doslej opravili nekaj več kot 200 testov, doslej vsi še vedno negativni


V Sloveniji so pristojni doslej opravili 208 testov na novi koronavirus. Danes do 18. ure so bili vsi negativni, je zapisano na spletnih straneh vlade. Ob tem sicer ugotavljajo, da je pojav prve potrjene okužbe pri nas le še vprašanje časa.

Kot je zapisano na spletni strani vlade, vse pristojne institucije že ves čas natančno spremljajo dogajanje, obveščajo javnost o preventivnih ukrepih, v pripravljenosti pa so tudi ukrepi za zajezitev širjenja okužb pri nas.

Skupaj se je število okuženih po svetu do zdaj povzpelo na skoraj 87.000, umrlo je 2979 ljudi, več kot 42.300 pa jih je ozdravelo. FOTO: AFP
Skupaj se je število okuženih po svetu do zdaj povzpelo na skoraj 87.000, umrlo je 2979 ljudi, več kot 42.300 pa jih je ozdravelo. FOTO: AFP

 

Prve okužbe na Irskem in v Luksemburgu


Prva primera so v soboto potrdili na Irskem in v Luksemburgu. Iz Avstralije medtem poročajo o prvi smrtni žrtvi. Skupno število okuženih po svetu je preseglo 87.000, umrlo je več kot 2900 ljudi, več kot 42.300 pa jih je ozdravelo.

Na Kitajskem, kjer se epidemija zadnje dni umirja, so danes potrdili 573 novih primerov okužb ter 35 novih smrtnih žrtev. Skupaj je v tej državi, kjer se je izbruh začel, za novo boleznijo covid-19 umrlo 2870 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Južni Koreji, ki je po številu okužb na drugem mestu, so danes zabeležili 376 novih primerov, skupaj že 3526. Kar 90 odstotkov vseh okužb je v mestu Daegu. Umrlo je 17 ljudi.

Kar 90 odstotkov vseh okužb v Južni Koreji je je v mestu Daegu. Umrlo je 17 ljudi. FOTO: AFP
Kar 90 odstotkov vseh okužb v Južni Koreji je je v mestu Daegu. Umrlo je 17 ljudi. FOTO: AFP


Panika zaradi novega koronavirusa ni potrebna, a ga je treba jemati resno, je širjenje koronavirusa danes komentiral evropski komisar Janez Lenarčič. Kot je dejal v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija, je popolna iluzija, da bi se posamična država lahko sama uspešno soočila s tem izzivom in zajezila širitev novega virusa.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine