Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prisluškovali so rojakom in tujim diplomatom

V južnokavkaški državi se napoveduje vroča politična jesen – Predstavniki oblasti niso zanikali avtentičnosti dokumentov.
Tožilstvo je uvedlo preiskavo, gruzijski premier Irakli Garibašvili pa je škandal razglasil za umazano in vnaprej načrtovano provokacijo Saakašvilija in njegovih podrepnikov. FOTO: Vano Šlamov/AFP
Tožilstvo je uvedlo preiskavo, gruzijski premier Irakli Garibašvili pa je škandal razglasil za umazano in vnaprej načrtovano provokacijo Saakašvilija in njegovih podrepnikov. FOTO: Vano Šlamov/AFP
19. 9. 2021 | 06:00
10. 11. 2021 | 11:14
4:55

Dva tedna do lokalnih volitev, ki bi lahko spremenile politično prizorišče v državi, je v Tbilisiju izbruhnil škandal zaradi domnevnega prisluškovanja gruzijskih obveščevalcev tujim diplomatom, med njimi tudi veleposlanikoma EU in Izraela ter uslužbencem predstavništev Estonije, Nemčije in ZDA.

Ko so gruzijski opozicijski mediji dobili več kot 3000 tajnih dokumentov, ki jim jih je z računalnika v Kaliforniji poslal nekdo, ki se je predstavljal kot nekdanji uslužbenec službe državne varnosti, se je sprva zdelo, da so bili tarča prisluhov le gruzijski državljani. Med njimi je bilo največ verskih voditeljev, dokumenti pa so pričali, da so državne vohune zanimali zlasti njihova poslovna dejavnost, intimna razmerja, spolna usmerjenost in morebitno uživanje nezakonitih mamil. Potem se je pokazalo, da so prisluškovali tudi opozicijskim politikom, poslovnežem, novinarjem, predstavnikom civilne družbe in vladnim uslužbencem. Kar nekaj ljudi, ki so se pojavili v dokumentih, je potrdilo pristnost na skrivaj posnetih pogovorov. Po besedah generalnega direktorja opozicijske televizije Mtavari Arhi (Glavni kanal) Nike Gvaramije, ki je bil v času vladavine predsednika Mihaila Saakašvilija med drugim pravosodni minister, je bilo tajnega gradiva toliko, da sprva sploh niso opazili, da so se v njem znašli tudi veleposlanik Evropske unije Carl Hartzell in njegov izraelski kolega Ran Gidor ter uslužbenci diplomatskih predstavništev Estonije, Nemčije in ZDA. »Ne bi se čudil, če bi prisluškovali tudi ameriški veleposlanici Kelly Degnan je izjavil Gvaramija.

Predstavniki oblasti avtentičnosti dokumentov niso zanikali. Tožilstvo je uvedlo preiskavo, gruzijski premier Irakli Garibašvili pa je razglasil škandal za umazano in vnaprej načrtovano provokacijo Saakašvilija in njegovih podrepnikov, ki da so s pomočjo njim podvrženih medijev zlorabili polresnice. Po njegovem so dokumente spravili v javnost sodelavci njegovega predhodnika Giorgija Gaharije, ki je februarja odstopil kot premier in vodja vladajoče stranke Gruzijske sanje, ker je nasprotoval aretaciji voditelja glavne opozicijske stranke Združeno nacionalno gibanje Nike Melije.


Bojijo se zmage nekdanjega voditelja


Gaharija, ki se je lani uspešno spoprijel s pandemijo in postal najbolj priljubljeni gruzijski politik s 65-odstotno podporo ljudstva, je po odstopu ustanovil novo stranko Za Gruzijo, na lokalnih volitvah pa bo kandidiral za župana prestolnice. Ker se v vladajoči stranki upravičeno bojijo zmage nekdanjega voditelja, proti njemu že dlje časa poteka umazana kampanja. Obtožili so ga uživanja marihuane. Da bi dokazal svojo nedolžnost, je pred dnevi odpotoval na testiranje v tujino, saj domačim laboratorijem ne zaupa.



Bližajoče se lokalne volitve ne bodo pomembne le zato, ker ima Gaharija največ možnosti, da premaga dosedanjega tbilisijskega župana in svojega nekdanjega podrejenega Kaho Kaladzeja iz vladajoče stranke. Po sprejetju političnega sporazuma med vladajočo stranko in opozicijo, ki ga je aprila dosegel predsednik evropskega sveta Charles Michel, niso le izpustili iz zapora opozicijskega voditelja Melije, ki je na čelu Saakašvilijevega gibanja, dogovorili so se tudi, da bo opozicija imela pravico zahtevati predčasne parlamentarne volitve, če vladajoča stranka na lokalnih ne bo dobila več kot 43 odstotkov glasov. Gruzijske sanje so sicer pred kratkim odstopile od sporazuma, a v opoziciji so prepričani, da je obljuba, ki so jo dali evropskim voditeljem, še vedno zavezujoča. Po mnenju analitikov je to možnost za ponoven vzpon v tujino prebeglega nekdanjega predsednika države Saakašvilija, ki je pred kratkim znova napovedal zmagoslavno vrnitev v domovino.



Komentator spletišča Nation.ge David Avališvili je zapisal, da sedanje peripetije močno spominjajo na dogajanje pred parlamentarnimi volitvami leta 2012, ko so se v javnosti pojavili posnetki mučenja v tbilisijskem zaporu, zaradi škandala pa je Saakašvilijevo Združeno nacionalno gibanje odletelo z oblasti. »Zdaj se lahko zgodovina ponovi. Le da bo tokrat Saakašvili zmagovalec,« je napovedal gruzijski analitik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine