Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Preiskava: Vzrok za smrt iranskega predsednika je bilo slabo vreme

Strmoglavljenje je povzročil »nenaden pojav goste megle, ki se je dvigala«, je sporočila posebna komisija, ki preiskuje nesrečo.
Predsednikovo smrt so potrdili 20. maja. FOTO: Atta Kenare/AFP
Predsednikovo smrt so potrdili 20. maja. FOTO: Atta Kenare/AFP
STA
2. 9. 2024 | 08:02
2. 9. 2024 | 09:26
1:59

Vzrok majske nesreče helikopterja z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem ni bila sabotaža, ampak slabo vreme, zlasti gosta megla, ugotovitve končnega poročila preiskave povzema iranska tiskovna agencija Irna. V nesreči na severozahodu Irana so poleg Raisija umrli tudi zunanji minister Hosein Amir-Abdolahian in še sedem ljudi.

Helikopter je po koncu obiska v Azerbajdžanu letel proti iranskemu mestu Tabriz. Po nesreči so se pojavila ugibanja o tem, ali je helikopter sestrelil Iranu sovražni Izrael, medtem ko je uradno poročilo generalštaba iranske vojske vztrajalo, da je helikopter strmoglavil zaradi vremenskih dejavnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Glavni vzrok nesreče so bile »zapletene spomladanske podnebne in atmosferske razmere v regiji,« je po poročanju iranske državne radiotelevizije IRIB sporočila posebna komisija, ki preiskuje nesrečo. Poročilo še navaja, da je strmoglavljenje povzročil »nenaden pojav goste megle, ki se je dvigala« poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojavile so se tudi drugačne informacije. Avgusta je iranska tiskovna agencija Fars kot glavna vzroka nesreče navedla slabe vremenske razmere in nezmožnost helikopterja, da se povzpne z dvema dodatnima potnikoma, kar je bilo v neskladju z varnostnimi protokoli. Iranska vojska je te navedbe zavrnila kot popolnoma neresnične, poroča AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine