Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pred 78 leti odvrgli atomsko bombo na Nagasaki

Spominska slovesnost je danes zaradi tajfuna potekala v okrnjeni obliki.
Dim se dviga nad Nagasakijem, potem ko je posadka B-29 odvrgla atomsko bombo. FOTO: US Air Force via Reuters
Dim se dviga nad Nagasakijem, potem ko je posadka B-29 odvrgla atomsko bombo. FOTO: US Air Force via Reuters
STA
9. 8. 2023 | 08:19
9. 8. 2023 | 09:15
2:04

Japonsko mesto Nagasaki se je danes spomnilo žrtev atomske bombe, ki so jo pred 78 leti ameriški vojaki odvrgli nad mestom. Župan Širo Suzuki je pozval države, ki imajo jedrsko orožje, naj se opogumijo in zavrnejo idejo jedrskega odvračanja.

Spominska slovesnost je danes zaradi tajfuna potekala v okrnjeni obliki. Prvič od leta 1963 niti ni potekala v parku miru, ampak na sejmišču. Številnim politikom z Japonske in tujine se ni uspelo prebiti do Nagasakija, tako ni bilo niti premiera Fumia Kišide.

Zbrani so se danes spomnili žrtev z minuto molka ob 11.02, uri, ko je nad Nagasakijem 9. avgusta 1945 eksplodirala bomba z imenom Fat Man oz. Debelinko s plutonijevo sredico. Zahtevala je okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-tihomorskem območju.

Ljudje v tišini stojijo pred spomenikom žrtvam atomske bombe v Nagasakiju. FOTO: Kyodo via Reuters
Ljudje v tišini stojijo pred spomenikom žrtvam atomske bombe v Nagasakiju. FOTO: Kyodo via Reuters

Tri dni pred tem je bilo v Hirošimi prvič v zgodovini uporabljeno jedrsko orožje. Štiri tone težka atomska bomba ZDA iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček, je nad Hirošimo eksplodirala 6. avgusta 1945 ob 8.15 po krajevnem času. Takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je zaradi posledic eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000, uničenih je bilo 90 odstotkov mesta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine