Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prebivalstvo se pripravlja na izpade energije

Z načrtovanimi omejitvami državna energetska družba uravnava delovanje sistema. Države EU sprejele sankcije proti Iranu zaradi dobave dronov.
Prebivalci nekaterih mest so v zadnjih dneh že ostali brez elektrike in vode. FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters
Prebivalci nekaterih mest so v zadnjih dneh že ostali brez elektrike in vode. FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters
S. B., STA
20. 10. 2022 | 07:35
20. 10. 2022 | 14:17
6:59

Rusko raketiranje ukrajinskih elektroenergetskih ciljev vse bolj vpliva na dobavo električne energije prebivalstvu. Ukrajinska nacionalna energetska družba Ukrenergo je tako po poročanju BBC državljanom naročila, naj do danes zjutraj »napolnijo vse« naprave, ki jih nujno potrebujejo, naredijo zaloge vode ter »toplih nogavic, odej in objemov«, saj pričakujejo izpade električne energije. Ti naj bi trajali do štiri ure in prizadeli vso državo. Kot so zapisali v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, bodo to nadzorovane in izračunane omejitve porabe, ki jih morajo opraviti, če želijo zagotoviti uravnoteženo delovanje sistema.

image_alt
Rusija hoče zamrzniti ukrajinsko protiofenzivo

Ukrepi sledijo včerajšnjemu kriznemu sestanku, na katerem so se sestali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in drugi vodilni ukrajinski politiki ter razpravljali o nujnih energetskih ukrepih. Zelenski je sicer že pred dvema dnevoma, ko so Rusi začeli še intenzivneje napadati elektroenergetske objekte v več ukrajinskih mestih, ocenil, da je uničenih približno 30 odstotkov elektrarn v državi. Opozoril je tudi, da bo ukrajinska energetska infrastruktura še naprej tarča ruske agresije, in dodal, da si vlada prizadeva vzpostaviti mobilne vire energije za oskrbo kritične infrastrukture v mestih in vaseh.

O pomoči Rusiji tudi v Bruslju

O pomoči Ukrajini pri obnovi preskrbe z električno energijo bodo danes razpravljali voditelji 27 članic Evropske unije, ki se bodo v Bruslju udeležili vrha, katerega tema so nadaljnji ukrepi za soočanje z energetsko draginjo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer včeraj na vseh štirih ozemljih, ki so bila pred tremi tedni priključena Ruski federaciji (Herson, Zaporožje, Lugansk, Doneck), uvedel vojno stanje, ki začenja veljati z današnjim dnem. Guvernerji omenjenih regij bodo v skladu s tem dobili več pooblastil; uvedba vojnega stanja po ruski zakonodaji med drugim omogoča krepitev oboroženih sil, uvedbo policijske ure, omejitve gibanja, cenzuro in pridržanje tujih državljanov.

Poostreni varnostni ukrepi so začeli veljati tudi v Rusiji. Nove omejitve gibanja po poročanju BBC veljajo v regijah ob meji z Ukrajino, kot so Brjansk, Belgorod in Krasnodar, pa tudi na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Sankcije proti Iranu

Države EU so danes sprejele sankcije proti Iranu zaradi dobave dronov Rusiji, je sporočilo češko predsedstvo Sveta EU. Gre za zamrznitev premoženja treh posameznikov in ene pravne osebe, ki so odgovorni za dobave dronov, s katerimi Rusija napada cilje v Ukrajini. Sankcije naj bi začele veljati še danes.

V Teheranu zanikajo, da bi Rusiji dobavili brezpilotne letalnike. FOTO: Wana News Agency/Reuters
V Teheranu zanikajo, da bi Rusiji dobavili brezpilotne letalnike. FOTO: Wana News Agency/Reuters

Politični dogovor o sankcijah zaradi dobave dronov so dosegli zunanji ministri Unije na zasedanju v ponedeljek v Luksemburgu, ko so se dogovorili tudi o uvedbi sankcij proti Iranu zaradi smrti Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatrtja protestov, ki so izbruhnili po njeni smrti.

Ruska vojska v zadnjih dneh z droni iranske izdelave napada cilje v Ukrajini, predvsem z njimi uničuje energetsko infrastrukturo. V Teheranu sicer zanikajo, da bi Rusiji dobavili brezpilotne letalnike.

Ruska skupina Wagner vse bolj aktivna v Ukrajini

Medtem ko ruska vojska na številnih območjih v Ukrajini popušča pod pritiskom ukrajinskih sil, ostajajo ruske sile neomajne na delu fronte v okolici mesta Bahmut v vzhodni regiji Doneck. To naj bi bila predvsem zasluga zasebne vojaške skupine Wagner, ki je po mnenju strokovnjakov postala pomemben člen v ruskem vojaškem stroju.

Wagner je zasebno vojaško podjetje, ki ga je ustanovil Jevgenij Prigožin, poslovnež, ki je blizu Putinu. Plačanci skupine navadno delujejo »v senci« in so redno tarča obtožb, da izvajajo zločine nad civilisti. V preteklosti so se med drugim borili v Siriji in Libiji, trenutno pa so prisotni v Maliju in Srednjeafriški republiki. Tudi v Ukrajini »se trenutno izkazuje za najbolj sposobno pehoto, ki jo premore ruska vojska«, kot je za AFP dejal Philip Wasielewski, sodelavec ameriškega Inštituta za raziskovanje zunanje politike.

V Teheranu zanikajo, da bi Rusiji dobavili brezpilotne letalnike. FOTO: Wana News Agency/Reuters
V Teheranu zanikajo, da bi Rusiji dobavili brezpilotne letalnike. FOTO: Wana News Agency/Reuters

Večje zanašanje na pomoč plačancev po mnenju poznavalcev kaže širše razpoke znotraj ruskih oboroženih sil in v njihovem poveljstvu, pa je za AFP izjavila Karolina Hird z Inštituta za vojne študije (ISW) s sedežem v ZDA.

Strokovnjaki dodajajo, da sta ključni prednosti skupine Wagner v primerjavi z ruskimi vojaki boljše vodenje in sposobnost za boj, saj so člani skupine večinoma nekdanji pripadniki posebnih enot, ki za svoje delo dobijo tudi pošteno plačilo, precej višje od navadnih vojakov. Vendar pa tudi Wagner ne bo mogel napredovati brez sodelovanja preostalih delov ruske vojske, saj njihovih enot preprosto ni dovolj za večjo ofenzivo, je še ocenil Wasielewski.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine