Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Povsod po svetu mrk računalniških sistemom, težave tudi pri nas

Izpad je prizadel medijske hiše, letalske družbe, trgovine, ponudnike komunikacijskih storitev in druge.
O največjih težavah med drugim poročajo v Avstraliji. FOTO: Stella Qiu/Reuters
O največjih težavah med drugim poročajo v Avstraliji. FOTO: Stella Qiu/Reuters
Ni. Go., STA
19. 7. 2024 | 09:53
19. 7. 2024 | 11:58
4:34

Z vseh koncev sveta prihajajo novice o obširnih izpadih računalniških sistemov. Izpad je po poročanju BBC prizadel več medijev, bank, trgovin in letalskih prevoznikov, zaradi česar ponekod letala ostajajo prizemljena. Kot so sporočili z Microsofta, prizadeti so njegovi uporabniki, so njihovi sistemi začeli počepati že včeraj. Odtlej poskušajo posledice ublažiti in nevšečnosti odpraviti, a za zdaj še brez uspeha.

Težave na Brniku in v Krki

O tehničnih težavah poročajo tudi z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer navajajo zaznavanje težav z informacijskimi sistemi prevoznikov za prijavo na let, zato trenutno prihaja do manjših zamud v odhodih letal. »Da bi čim bolj omejili vpliv na promet, že prilagajamo naše procese, na primer ročno prijavljamo potnike na lete. Zaenkrat s strani prevoznikov še nimamo informacij o odpovedih letov. Potnikom priporočamo, da status svojih letov preverijo na spletni strani ali direktno pri prevozniku. V kolikor njihov let ni prestavljen ali odpovedan, svetujemo, da se na letališče odpravijo prej kot običajno,« so zapisali na svoji spletni strani.

»S težavami v Windows okolju, s katerimi se danes srečuje dobršen del sveta, se soočamo tudi v Krki. Sodelavci informacijske tehnologije intenzivno odpravljajo težave in stanje se stabilizira. Vpliva na poslovanje ne pričakujemo,« pa so za STA povedali v novomeški Krki. Portal Moja Dolenjska je poročal, da je po informacijah zaposlenih v Krki prišlo do izpada celotnega računalniškega sistema, zaradi katerega je obstala proizvodnja, zaposlene pa so pošiljali domov.

Letalske družbe prizemljile svoja letala

BBC poroča, da so prizadete tako Britanske železnice kot televizijska mreža Sky News, avstralski teleoperater Telstra, zaradi motenj v sistemu so zastale storitve na letališču v Edinburgu. S težavami se spopadajo tudi nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair in tri ameriške letalske družbe, American Airlines, United in Delta, ki so zato začasno odpovedale vse svoje lete po svetu.

Med drugim so oteženo delovanje sporočile novozelandske banke, poroča AP, v Avstraliji pa še banke NAB, Commonwealth in Bendigoter ter letalski družbi Virgin Australia in Qantas.

Iz upravljalca španskih letališč Aena so sporočili, da prihaja do motenj, kar bi lahko povzročilo zamude, a da naj bi se razmere postopoma umirjale. Incident je, kakor so sporočili, vplival predvsem na proces oddajanje prtljage. Moteno je tudi delovanje letalske družbe Air France, podobna sporočila prihajajo iz Japan Airlines. Težavam ni ubežal niti turški nacionalni prevoznik. Kot so strankam sporočili iz Turkish Airlines, tehnične motnje vplivajo predvsem na prijavo na let in rezervacije.

V Izraelu ovirano tudi zdravstvo

Tudi izraelski časnik Haaretz med drugim piše o nevšečnostih, sprva zlasti v bolnišnicah in drugih zdravstvenih storitvah, pa tudi v trgovinah in poštnih storitvah. Na telavivskem letališču Ben Gurion za spremembo vse poteka nemoteno, banke pa so danes tako ali tako zaprte – so pa ovirane njihove spletne storitve.

Medtem ko so težave vsaj v Izraelu najprej pripisovali morebitnemu hekerskemu napadu, je vzrok za izpad morda posodabljanje antivirusne komponente podjetja za kibernetsko varnost Crowdstrike v računalnikih. Na teh se prikazuje modri ekran, ki sporoča, da so naleteli na težavo in se morajo znova zagnati.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine