Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Potomec dinastije Gandhi prevzel odgovornost za volilni polom

Sin, vnuk in pravnuk indijskih premierov odstopil s čela največje opozicijske stranke.
Njegovi predniki so ustvarjali moderno Indijo, Rahul Gandhi je očitno ne bo. FOTO: Reuters
Njegovi predniki so ustvarjali moderno Indijo, Rahul Gandhi je očitno ne bo. FOTO: Reuters
G. U.
3. 7. 2019 | 17:30
2:47
Če je kdo sin, vnuk in pravnuk premierov, mu je politika seveda položena v zibko. In gotovo takšna politična dinastija pričakuje, da bo njen potomec nadaljeval tradicijo. Ker 49-letnemu Rahulu Gandhiju družinske tradicije očitno ne bo uspelo nadaljevati, je danes po letu in pol odstopil s čela največje indijske opozicijske stranke, levo usmerjenega Indijskega nacionalnega kongresa (INC).

Ghandijev odstop s predsedniškega položaja INC je posledica parlamentarnih volitev, ki so potekale aprila in maja. Stranka je dobila le 52 poslancev v 545-članskem spodnjem domu indijskega parlamenta in pristala v globoki senci hindujske nacionalistične stranke Bharatiya Janata; ta je dobila absolutno večino s 303 poslanci in bo s koalicijskimi partnerji seveda ostala na oblasti drugi mandat zapored.

Odstop s čela INC je Gandhi, ki se je šolal na tako prestižnih univerzah, kot sta ameriški Harvard in britanski Cambridge, napovedal že maja, a ga je vodstvo stranke zavrnilo. Danes pa je sporočil, da bodo za preporod stranke in njeno vrnitev na oblast največje demokracije na svetu nujni novi ljudje. Volivci so pač povedali svoje, med drugim to, da nočejo še četrtega Gandhija na premierskem položaju.

Ko se je Rahul Gandhi leta 1970 rodil, je bila indijska premierka njegova babica Indira Gandhi, sama hčerka prvega indijskega premiera Džavaharlala Nehruja, starejšim generacijam Slovencev dobro znanega kot velikega prijatelja nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita in soustanovitelja gibanja neuvrščenih. Indijski premier je leta 1984 postal tudi Rahulov oče Radživ Gandhi.

Družinska zgodovina Gandhijev je kljub političnim uspehom tragična. Rahulovo babico Indiro sta, ko je bila premierka, leta 1984 ubila dva telesna stražarja, očeta pa leta 1991 samomorilska bombašica; Radživ Gandhi je premerski položaj prevzel po materini smrti, vendar je leta 1989 izgubil volitve. Rahulova mati in predhodnica na čelu INC je Sonia Gandhi, ki je INC dvakrat popeljala do zmage na volitvah, vendar je vodenje vlade zaradi italijanskega porekla zavrnila. S politiko se ukvarja tudi Rahulova mlajša sestra Prijanka Gandhi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine