Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Portugalsko zajel prvi hud orkan po letu 1842

Državo je že sinoči dosegla tropska nevihta, ki so jo poimenovali Leslie.
Močan veter je ruval drevesa. FOTO: Carlos Costa/Afp
Močan veter je ruval drevesa. FOTO: Carlos Costa/Afp
A. I.
14. 10. 2018 | 08:04
14. 10. 2018 | 13:30
2:53
Oblasti na Portugalskem so izdale rdeče opozorilo, saj je bila država v pričakovanju prvega hudega neurja po letu 1842. najhuje naj bi bilo sedaj še mimo, tako da se bo lahko začelo odpravljanje posledic neurja. Portugalsko je sinoči dosegla tropska nevihta, ki so jo poimenovali Leslie. Posamezni sunki vetra so po poročanju BBC dosegli hitrost okrog 176 kilometrov na uro. 

Močan veter je ponoči ruval drevesa in lomil električne drogove. Brez elektrike je ostalo okrog 300.000 gospodinjstev. Najhuje so prizadeta območja okoli prestolnice Lizbona ter kraja Lleria in Coimbra. Oblasti so navedle, da naj bi 27 oseb utrpelo lažje poškodbe, še vedno pa priporočajo prebivalcem, predvsem obalnih predelov, da nekaj časa ostanejo v varnem zavetju svojih domov.



Ribičem so odsvetovali plovbo, nekaj poletov je odpovedala tudi portugalska letalska družba TAP. Organizatorji maratona v Lizboni, ki se bo odvil jutri, so sicer nekoliko v skrbeh, a velikega športnega dogodka kljub vsemu ne nameravajo odpovedati. 

Vodja portugalske Civilne zaščite Luis Belo Costa je opozoril, da bi orkan lahko povzročil hude poplave predvsem na obalnih področjih. V Mealhadi na območju Aveira je veter odnesel streho s pokritega športnega stadiona, kjer je potekalo finale v ženskem hokeju na rolerjih

Sunki vetra so dosegali hitrost do 180 km/h. FOTO: Carlos Costa/Afp
Sunki vetra so dosegali hitrost do 180 km/h. FOTO: Carlos Costa/Afp


Na stotine ljudi v kraju Figuera da Foz je po sinočnjem koncertu ostalo v dvorani, kjer so bili na varnem pred močnim vetrom. Eden od prebivalcev je za televizijo SIC dejal: »Nikoli še nisem doživel česa podobnega. Mesto je bilo kot da bi se znašlo sredi vojne vihre. Na avtomobile so popadala številna drevesa. Ljudje so bili zaskrbljeni.«

Oblasti so izdale rdeče opozorilo. FOTO: Patricia De Melo Moreira/Afp
Oblasti so izdale rdeče opozorilo. FOTO: Patricia De Melo Moreira/Afp


Leslie je bil najprej orkan, a je oslabel v tropsko nevihto, še preden je dosegel Iberski polotok. BBC navaja, da se sicer redko zgodi, da orkan z Atlantika sploh doseže Iberski polotok.

Danes se je že pomaknil v notranjost Portugalske, nato naj bi dosegel sever Španije. V Extremaduri ter v Kastilji in Leonu se pripravljajo na obilno deževje z močnimi sunki vetra, pa tudi štirje departmaji v Franciji so razglasili opozorilo zaradi hudih neviht in poplav.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine