Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Poljski duhovniki od menjave režima spolno zlorabili vsaj 382 otrok

Številka se nanaša na obdobje od leta 1990 dalje, objavila jo je poljska škofovska konferenca. 198 žrtev je bilo mlajših od 15 let.
»To je še zlasti boleča, tragična tema, saj je povezana s posvečenimi ljudmi, ki so se posvetili služenju Cerkvi in drugim,« je izjavil nadškof Marek Jedraszewsky. FOTO: Reuters
»To je še zlasti boleča, tragična tema, saj je povezana s posvečenimi ljudmi, ki so se posvetili služenju Cerkvi in drugim,« je izjavil nadškof Marek Jedraszewsky. FOTO: Reuters
V. U.
14. 3. 2019 | 18:41
14. 3. 2019 | 18:42
2:31
Sodeč po danes objavljenem poročilu škofovske konference na Poljskem, ki velja za eno najbolj katoliških držav v Evropi, so tamkajšnji kleriki med letoma 1990 in 2018 spolno zlorabili 382 otrok. 198 med njimi je bilo mlajših od 15 let.

»To je še zlasti boleča, tragična tema, saj je povezana s posvečenimi ljudmi, ki so se posvetili služenju Cerkvi in drugim,« tiskovna agencija agencija Reuters navaja besede nadškofa Mareka Jedraszewskega na današnji novinarski konferenci. Poljski škofi so žrtve lani prosili za odpuščanje, tedaj so tudi napovedali preučevaje primerov duhovniških spolnih zlorab in oceno njihovega obsega.


Visok status poljske duhovščine


Duhovniki na Poljskem, kjer se 85 odstotkov deklarira za katolike, 12 milijonov pa jih ob nedeljah redno zahaja k maši, uživajo visok družbeni status, verni Poljaki pa žrtve njihovih spolnih napadov pogosto obtožujejo, da so njihova pričevanja lažna. Četudi je bil storilec že spoznan za krivega in je v zaporu.

Ne glede na visoko številko žrtev v poročilu poljsko cerkev soočenje s posledicami spolnega kriminala v lastnih vrstah še čaka. Tudi s finančnimi posledicami.

Kot dodaja Reuters, je eden izmed organov poljske cerkve na vrhovno sodišče že vložil pritožbo na odločitev nižjega sodišča, po kateri bi morala ženska, ki jo je v njeni starosti 13 let večkrat posiljeval lokalni duhovnik, pripasti odškodnina milijon poljskih zlotov (okoli 232.000 evrov). Ta primer velja glede vzpostavitve instrumenta odškodnine za žrtve ze mejnik pri poljskih sodbah o spolnih napadih s strani poljskih duhovnikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine