Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Po grozljivih letih so se na ulice vrnili protestniki

V mestih po Siriji po letih brutalnega nasilja zopet odmevajo pozivi k Asadovemu odhodu.
Včerajšnji protesti v Svejdi Foto Reuters
Včerajšnji protesti v Svejdi Foto Reuters
1. 9. 2023 | 19:11
1. 9. 2023 | 19:17
5:15

V nadaljevanju preberite:

V mestu Svejda na jugozahodu Sirije že dva tedna potekajo protesti proti režimu Bašarja al Asada, ki je z obilno rusko in iransko pomočjo vrnil pod svoj nadzor velik del države, z izjemo kurdskih območij in province Idlib, kamor se je ob pripadnikih uporniških milic zateklo približno tri milijone beguncev. Zdaj – dvanajst let po začetku najbrutalnejše vojne našega časa – se za sirski režim in Sirijo očitno začenja novo, milo rečeno, nemirno poglavje.

Protesti so v Svejdi, ki ima okoli 100.000 prebivalcev, vojna pa se je je v veliki meri izognila, saj so večinsko prebivalstvo Druzi, ki so z Bašarjem al Asadom sklenili dogovor o nenapadanju, izbruhnili pred dvema tednoma.

Razlogi so bili najprej gospodarski. Sirske oblasti so namreč močno zmanjšale subvencije za gorivo, obenem je vrednost sirske lire (v odnosu do ameriškega dolarja) v zadnjih treh mesecih padla kar za 80 odstotkov in je trenutno najnižja po začetku nikoli zares končane vojne jeseni 2011. Zaradi vojne, ki je uničila sirsko infrastrukturo in gospodarstvo, je v Siriji po različnih podatkih umrlo od 300.000 do 600.000 ljudi. Več kot polovica Sircev – 14 milijonov – je morala oditi od doma.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine